Italienska varningen till Danmark innan skolorna stängdes: ”Gör allt ni kan nu”

Hälsokontroll i Bologna, Italien, i februari. Bild: Dipartimento Protezione Civile/CC BY 2.0
  • Torsdag 12 mar 2020 2020-03-12
E-post 632

Danmark tog besluten att stänga skolor och universitet efter att ha varnats av den italienska hälsoministern Roberto Speranza, rapporterar danska TV2.

På onsdag ska ett antal europeiska hälsoministrar deltagit i en videokonferens om corona-pandemin, bland dem Italiens hälsominister Roberto Speranza och den danska hälsoministern Magnus Heunicke (S).

Enligt Heunicke blev han varnad av Speranza, och uppmanad att göra allt för att stoppa spridningen på ett tidigt stadium.

Läs även: Både Norge och Danmark stänger ner skolor

– Han sa: ”Gör allt du kan nu för att inte hamna i en situation som vi har i norra Italien och som nu sprider sig till andra regioner i Italien,” berättade Magnus Heunicke på en presskonferens enligt TV2.

Italien har över 12 000 coronafall, med 827 döda. För att stoppa spridningen av viruset, som överväldigat den italienska sjukvården, har hela Italien satts i karantän i ett unikt beslut den 9 mars.

Karantänen innebär att alla affärer utom livsmedelsbutiker och apotek hålls stängda, och att alla resor är förbjudna utom till arbetet, av hälsoskäl eller är nödvändiga av andra skäl.

Läs även: Tegnell: Ojämlikt att Spotifys anställda får jobba hemma

I Danmark har alla skolor och högskolor stängts, liksom landets kulturinstitutioner. Privata företag uppmanas att låta personalen arbeta hemifrån så långt det är möjligt, medan så många offentliganställda som möjligt har skickats hem.

Antalet coronasmittade har ökat dramatiskt i Danmark de senaste dagarna, och var på onsdagen uppe i 615.

– Vi har en hälsokris i Danmark, och det är upp till oss att bestämma hur vi ska komma igenom den, säger Magnus Heunicke.

Det är oklart om Sveriges socialminister Lena Hallengren deltog i videokonferensen med europeiska hälsoministrar. Nyheter Idag söker Hallengren genom hennes presskontakter för kommentarer.

Allmänna råd för att begränsa spridningen av coronaviruset

• Undvik röra vid ansiktet eller ögonen.
• Undvik nära kontakt med sjuka människor, särskilt om du har förkylning.
• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, sikta på 30 sekunder. Glöm inte naglar och ovansidan av handen. Komplettera med handsprit om det finns.
• Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
• Stanna hemma när du är sjuk.
• Har du varit i riskzon, kontakta arbetsgivare och/eller läs på Folkhälsomyndighetens hemsida för ytterligare rekommendationer.

Läs även: Spotify ber anställda arbeta hemifrån – ”hoppas andra företag i Sverige följer efter”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag