Tegnell: Ojämlikt att Spotifys anställda får jobba hemma

Anders Tegnell. Foto: Skärmdump från Expressen
  • Torsdag 12 mar 2020 2020-03-12
E-post 2854

SVERIGE Anställda på musiktjänsten Spotify uppmanas att jobba hemifrån under de närmaste två veckorna för att förhindra spridningen av coronaviruset i Sverige. Något statsepidemiolog Anders Tegnell ställer sig kritisk till – med hänvisning till jämlikhet.

Spotifychefen Daniel Ek har sagt åt sina tusentals anställda att jobba hemifrån i ett par veckor, och uppmanar andra företag att göra likadant.

När Expressens Niklas Svensson intervjuar statsepidemiolog Anders Tegnell får han kommentera Eks initiativ – och Tegnell är skeptisk.

– Det är hans beslut. Det kan ju finnas anledningar i delar av världen där man har mycket smittspridning, som Italien i dag, att kan man driva sina företag på det viset så kanske det är bra.

Läs även: WHO bedömer corona som pandemi

Svensson frågar om det kan vara bra att göra så även i Sverige.

– Det finns ju en aspekt i det här som handlar om jämlikhet. Det är vissa grupper i samhället som kan göra på det här viset, men inte alla, och hur ska vi få till det så att vi fortsätter ha en jämlikhet i samhället och att alla har samma chans att hålla sig friska? Man bör tänka igenom konsekvenserna av den typen av beslut ganska brett innan man tar dem, inte minst om man är en myndighet eller stort företag.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man stannar hemma om man är sjuk. Symtomfria personer kan arbeta som vanligt.

Tegnell har fått hård kritik för sin insats som statsepidemiolog, och Svensson frågar om han har funderat på att lämna sitt jobb.

– Nej. Det är klart att kommer det någon som anses mer kompetent än jag på att hantera detta så får jag acceptera den situationen. Men jag tycker det här är jätteskojigt. Det låter lite konstigt, men det är en stor utmaning, en fantastisk utmaning med den här typen av arbete.

Läs även: Nya rekommendationerna om corona: Undvik sociala kontakter om man är förkyld

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag