”Jag förstår att en och annan röstade på SD 2014”: Kristersson mötte Åkesson i Agenda

Ulf Kristersson (M). Foto: svtplay.se
  • Måndag 30 apr 2018 2018-04-30
E-post 829

SVERIGE På söndagen debatterade partiledarna Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) i SVT:s Agenda. Ämnet var migrationspolitiken.

Debatten inleddes med en försonande ton från Ulf Kristersson.

– Vi har under lång tid haft stora problem att ens diskutera de här frågorna på ett seriöst sätt. Det brukar jag ändå påpeka – jag förstår att en och annan röstade på Sverigedemokraterna 2014, eftersom det var det enda parti som ville diskutera sakerna. Det har vi lärt oss en rejäl läxa av.

Men några samtal eller förhandlingar mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna är fortfarande inte aktuellt. Istället vill Kristersson tala med sina Allianskollegor och Socialdemokraterna.

– Jag vill inte förhandla med Sverigedemokraterna för att jag i grund och botten inte tror att jag delar rätt många av de värderingar som Jimmie Åkesson står för. Sedan har jag respekt för att man pekar på problemen. Men jag tycker att ska man kompromissa och vara öppen för kompromisser, då ska man göra det med människor vars grundläggande värderingar man delar, sade Ulf Kristersson.

– Ärligt talat, nu ser vi hur det kablas ut över världen att till och med Nord- och Sydkorea kan sitta och prata med varandra, förhandla. Kära nån, man borde kunna kliva ur den här sandlådan och sätta sig och prata. Du säger du tror inte att vi delar särskilt många värderingar, men du vet inte för vi har aldrig pratat med varandra, svarade Jimmie Åkesson.

Vill fokusera på återvandring

Moderaterna har liksom flera andra partier skärpt sin invandringspolitik sedan krisåret 2015. På en fråga om hur många invandrare Sverige kan ta emot ville inte Ulf Kristersson ge en exakt siffra.

– Jag tycker att Sverige ska respektera konventioner, vi ska ha respekt för asylrätten, men vi ska inte ta emot fler personer än att vi också klarar av integrationen i Sverige. Det betyder i praktiken att vi måste ha en stram migrationspolitik under en ganska lång tid, sade Moderatledaren.

”Stramare än det är idag” svarar han när programledaren Anna Hedenmo frågar vad ”stram” innebär. Jimmie Åkesson gick till angrepp mot det otydliga beskedet.

– Nu vacklar du lite och vill inte ge en siffra. Det är det här som verkligen skiljer oss åt från Moderaterna. Vi kan inte fortsätta ha asylinvandring från länder där Sverige inte är första säkra land. Flyktingpolitiken kan inte utgå från att vi ska hjälpa människor i Sverige, flyktingpolitiken måste utgå från att vi hjälper människor på plats där flyktingarna finns, det är vår utgångspunkt.

Sverige behöver nu ett ”återvandringsnetto”, menar Jimmie Åkesson, där de tiotusentals invandrare som har kommit till Sverige men inte har rätt att stanna återvänder till sina hemländer.

Läs även: Ulf Kristerssons skoningslösa sågning av Annie Lööfs och Centerns afghanlöfte: ”Konsekvenserna ligger hos dem”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag