Jämtarna mot kvarts miljard i underskott i sjukvården – lägger pengar på Khavari

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 7 Dec 2018 2018-12-07
E-post 2484

ÖSTERSUND Trots stora besparingar inom vården lade Region Jämtland Härjedalen pengar på en föreläsning av Fatemeh Khavari om hennes nya bok, rapporterar Samhällsnytt.

Region Jämtland Härjedalen hade ett underskott på 220 miljoner år 2017, och planerar besparingar inom vården på 70 miljoner, rapporterar Sveriges Radio. För 2018 är prognosen en kvarts miljard kronor i underskott enligt regionstyrelsens septemberrapport.

Nu avslöjar Samhällsnytt att Regionen betalat 7 500 i arvode till Fatemeh Khawari för ”fortbildning av bibliotekarier”.

Fatemeh Khawari är talesperson för de ensamkommande afghaner som sittstrejkat för uppehållstillstånd, och föreläste med anledning av sin självbiografi ”Jag stannar till slutet” som spökskrevs av journalisten Annie Hellqvist.

Läs även: Afghanledarens krav: Regeringen ska betala alla kraven

Khawari föreläste på ”Bokens dag” i Östersund och bjöds därefter in att föreläsa för stadens bibliotekarier – på Region Jämtland Härjedalens bekostnad.

Catarina Lundström, ansvarig tjänsteman på regionen, säger till Samhällsnytt att de olika föreläsningarna hade ”olika målgrupper”.

– Vi har regionen som uppdragsgivare… Och vår uppdragsgivare har också sjukvården som uppdrag… Och de konkurrerar inte med varandra. Det är olika budgetar, säger Lundström vidare till Samhällsnytt.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag