Jan Emanuel polisanmälde Eneroth (S): ”Är emot att partier gör utredningar”

Bild: Faksimil Youtube
  • Fredag 3 dec 2021 2021-12-03
E-post 1127

Det var S-profilen Jan-Emanuel Johansson som polisanmälde infrastrukturminister Tomas Eneroth för sexuellt ofredande, avslöjar han i en intervju med Dagens Industri. Anledningen till polisanmälan är att Johansson inte anser att sådana frågor ska utredas av partier internt.

– Jag är emot att partier gör utredningar. Är det verkligen partiets roll att utreda? Det här kan vara ett brott och det förtjänas att tas på allvar, både av den som anklagas och den som anklagar, säger Johansson till Dagens Industri.

– Här krävs en opartisk rättssäker prövning. Det kan inte vara så att den ska vara mindre rättssäker när det gäller ett statsråd, fortsätter Johansson.

Läs även: Infrastrukturminister Eneroth (S) utreds för sexbrott – får stöd av statsministern: ”Ingen tvekan om vad som hänt”

Tomas Eneroth, som fick fortsatt förtroende som infrastrukturminister när Magdalena Anderssons nya regering presenterades på måndagen, anklagas för att ha tafsat på en partikamrat under Socialdemokraternas kongress i Göteborg i början av november.

Utredningen mot Eneroth inleddes samma dag som Andersson presenterade sin regering, och Andersson kommenterade anklagelsen på måndagens pressträff.

– Det finns ingen tvekan om vad som har hänt i det här fallet. Och Tomas Eneroth har bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsiktligt från hans sida, och jag ser ingen anledning att inte tro på det, sade Andersson, som fick kritik för att hon med sitt uttalande föregått utredningen.

Läs även: Valfiffel, bidragsfusk och tafsanklagelser – här är S-ministrarnas värsta skandaler

Lyssna även på: Podden: Rock’n’roll-regering eller samma gamla trötta sossar?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag