Jan Emanuel till angrepp mot vänstern och invandringspolitiken: ”De mest utsatta drabbas värst”

Jan Emanuel Johansson. Foto: Sveriges Riksdag
  • Onsdag 29 aug 2018 2018-08-29
E-post 336

STOCKHOLM Den socialdemokratiska före detta riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson har tjänat miljoner på svensk migrationspolitik. Men nu går han till hårt angrepp på svensk migrationspolitik, och menar att vänsterns idealism kommer leda till ett hårt samhälle där de mest utsatta drabbas värst.

Jan Emanuel Johansson är en av Sveriges mest omdiskuterade politiker. Han vann dokusåpan Expedition Robinson år 2001 och blev socialdemokratisk riksdagsledamot år 2002. År 2010 lämnade Jan Emanuel riksdagen för att satsa på sina företag som framförallt ägnas åt vård- och behandlingsverksamhet. När han med hjälp av förre socialdemokratiska finansministern Pär Nuder sålde ett av företagen till ett riskkapitalbolag tjänade Jan Emanuel en kvarts miljard på affären.

Läs även: Dansk socialdemokrat uppmanar svenskar att rösta SD: ”Invandringen döden för den svenska välfärden”

I en porträttintervju i Expressen sade Jan Emanuel bland annat att ”socialdemokratisk migrationspolitik är antifeministisk” och att man borde ”samarbeta med exakt vilket parti som helst, men inte med Miljöpartiet”. Samtidigt har Jan Emanuels behandlingshem tjänat miljontals skattekronor på just flyktingmottagning, framförallt av ensamkommande män.

Jan Emanuel, som enligt artikeln i Expressen ”gillar att provocera”, går nu till ännu skarpare angrepp mot svensk migrationspolitik. I ett debattinlägg i Fokus erkänner han utan omsvep att han ”tillhör en av de svenskar som i hög grad tjänat på denna migrationspolitik, då jag haft bolag som arrangerat boende för ensamkommande barn, majoriteten har varit relativt unga män”.

”Extrem migrationspolitik”

Jan Emanuel är också tydlig med att de flesta svenskar, infödda som invandrare, inte alls tjänar på den svenska migrationspolitiken som han kallar för ”extrem”. Tvärtom menar Jan Emanuel att ”vänsterns idealism alltså kommer att leda över till dess motsats. En kall socialdarwinism”. Detta för att det svenska flyktingmottagandet tar resurser från annat, men också för att migranter utsätter arbetarklassen för lönepress. Allt enligt Jan Emanuel, som menar att hans analys utgår ifrån Karl Marx, medan ”idealism (i marxistisk bemärkelse) ersatt analys” för den moderna vänstern.

Jan Emanuel avslutar med att varna för att detta kommer leda till ”ett kallt samhälle där de mest utsatta drabbas värst”, och efterlyser ett parti som vågar ”i grunden omformulera svensk migrationspolitik”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag