Jan Emanuel till Jönsson (L): ”Polisen får sluta gråta inför våldsverkare”

Bild: Faksimil Expressen-TV
  • Fredag 19 aug 2022 2022-08-19
E-post 375

Liberalerna har lanserat Jan Jönsson, bland annat borgarråd i Stockholms stad, som ”Gängens värsta fiende” i en uppmärksammad kampanj på Stockholms bussar. På torsdagen debatterade Jönsson gängbrottslighet med före detta riksdagsmannen Jan Emanuel hos Expressen-tv, och Jan Emanuel totalsågade den kriminalpolitik Jönsson står för.

– Vi ser en negativ trend som varit de senaste 15 åren där brotten ökar katastrofalt, och man fortsätter med samma såhär: ”Ja men om vi hade lite fler fritidsgårdar kanske, vi skickar brev till dem och frågar om de vill ha lite stöd”, säger Jan Emanuel och fortsätter:

– Lägg ner den grejen. Det som behövs nu, alltså på riktigt, det är att vi går in mer, om man nu ska prata förebyggande, ta det man slarvigt kallar New York-modellen, det trasiga fönstret-teorin.

– Det betyder att du klipper brottslingarna på ett tidigt stadium. Vi går in redan när folk börjar planka på tunnelbanan, när de snattar. Man sätter hårt mot hårt på ett tidigt stadium, och du måste visa att staten är inte dom du jiddrar med.

Läs även: Jan Emanuel anklagas för mordhot mot miljöpartister

– Polisen får sluta vara dom som sätter sig på huk och gråter inför våldsverkare. Polisen har en batong för att de ska kunna använda den. Det betyder att polisen också måste visa vilka det är som bestämmer.

– Det har man slutat med, och det är faktiskt er politik, den här dadda-politiken, som gjort att det går åt pipan. Vi behöver byta ut politikerna som har ställt till med det, och vi måste också byta ut ett system som har havererat, menar Jan Emanuel.

Jönsson svarar att han gärna ser att man prövar andra metoder än de som används i Sverige.

– Vi har inte särskilt mycket forskning kring vilka metoder som fungerar, det skulle jag gärna se mer av. Det finns många metoder ute i världen som fungerar väldigt mycket bättre än det som vi jobbar med i Sverige, svarar Jönsson och tillägger att det krävs att han eller någon annan borgerlig politiker blir socialminister.

– Sen tror jag inte dock på att poliser ska går runt och slå folk med batong lite godtyckligt, för då hamnar vi snarare i det som är någon form av polisstat och det tror jag inte någon vill leva i, tillägger Jönsson.

Läs även: Jan Emanuel: ”Ibland behövs batongerna”

Läs även: Jan Emanuel ingrep mot klimataktivister: ”Miljömuppar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag