Jan Scherman: ”Det som DN har gjort vittnar om allvarliga brister i källkritiken”

DN-redaktören Peter Wolodarski. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 10 mar 2018 2018-03-10
E-post 685

SVERIGE DN-rapporteringen om sextrakasserier som riksdagens talman Urban Ahlin (S) påstås gjort sig skyldig till för tio år sedan synas i sömmarna i Sveriges Radio Medierna. Programmet visar allvarliga brister i DN:s rapportering och nu möter tidningen hård kritik.

Det kunde bli den tyngsta #metoo-skalpen i Sverige när DN publicerade uppgifter om att riksdagens talman Urban Ahlin (S) anklagas för sextrakasserier. I en DN-artikel den sjunde december förra året hänvisar till tidningen till anonyma källor som pekar ut Ahlin.

Mycket talade för att rapporteringen kom att sätta stopp för Ahlins mycket långa karriär inom politiken.

Men allt eftersom DN-artiklar om Ahlin fortsatte publiceras kom tvivel att växa om DN-uppgifterna. En av de kritiska rösterna var Johan Westerholm på sajten Ledarsidorna. Och nyligen kommenterade DN-redaktören Peter Wolodarski kritiken, något Nyheter Idag tidigare uppmärksammat.

”Vi har haft ett omfattande källmaterial som jag i rollen som utgivare granskat. Så många anmärkningsvärda saker i det att publicering var motiverad. Riksdagens utredare har sannolikt inte talat med exakt samma personer, men vare sig de eller vi vet hur det ligger till”, skrev Wolodarski på Twitter.

Wolodarski: ”Kan inte svara på det”

I ett radioinslag i SR-programmet Medierna synas DN-rapporteringen i sömmarna. Det visar sig att ingen egentligen har sett de påstådda SMS:en och det hänvisas även till en utredning, men inte heller den har presenterats trots att det gått flera månader.

I reportaget möter DN hård kritik från Jan Scherman, mångårig medieprofil som idag arbetar som affärsområdeschef på Aftonbladet TV. Scherman har även följt Ahlin i sitt arbete under en dokumentär och är insatt i uppgifterna om anklagelserna.

– Om man har gjort misstag och skrivit att det finns en utredning, då tycker jag det är rimligt att man talar om att detta var fel. Då är vi där, de har gjort ett allvarligt sakfel och det tycker jag kastar slagskugga över resten, säger Scherman.

– Jag vet en del om den här historien och Dagens Nyheter har fel på flera väsentliga punkter.

En omständighet som framgår i radioreportaget är att DN, av allt att döma, inte har varit i kontakt med de personer som påstås ha gjort utredningen om Ahlin. Detta trots att DN känt till vilka personerna är.

Däremot har SR Medierna kontaktat personerna och de förnekar påståendet om en tidigare utredning om Ahlin. När DN-redaktören Wolodarski får frågor om detta blir han svävande på svaren.

– Det… måste reportrarna ytterst svara på, jag vet inte exakt vilka dom har… dom har varit i kontakt med mängder med personer, så nu när du frågar mig spontant så kan jag inte svara på det, säger Wolodarski.

Reportaget fortsätter där fler omständigheter i DN-rapporteringen ifrågasätts kraftigt. Mycket talar för att de allvarliga DN-uppgifterna om Ahlin är osanna eller kraftigt missvisande.

– Det finns några saker, nu när vi har facit i hand, som gör mig mycket bekymrad. Jag tycker det som DN har gjort vittnar om allvarliga brister i källkritiken, summerar Scherman.

För att lyssna på hela inslaget där DN-anklagelserna synas i sömmarna kan du klicka här!

Granskningen av medier

Dagens Nyheter är ett av de stora mediehus som ingår i en statlig satsning med finansiering av Vinnova där falska nyheter ska granskas i valrörelsen.

Samtidigt har Nyheter Idag-medarbetaren Chang Frick och Ola Sandstig, känd från Uppdrag Granskning, startat ett bokprojektet "Fake news". I den boken granskas granskarna, inte minst Dagens Nyheter.

Projektet crowdfundas och du kan bidra genom Swish: 0703 598505

Om du vill ha ett signerat exemplar av boken swishar du minst 250 kronor, tar en skärmdump på betalningen och mejlar den tillsammans med postadress till [email protected]

Du kan läsa mer om projektet på www.bokenfakenews.se

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag