Jan Sjunnesson åtalas för hets mot folkgrupp

Foto: Patrik Svedberg
  • Söndag 8 jan 2023 2023-01-08
E-post 206

Den första mars åtalas Bulletin-krönikören Jan Sjunnesson för hets mot folkgrupp vid Varbergs tingsrätt på grund av en Tweet om åldringsrån, rapporterar Bulletin. Sjunnesson länkade till en artikel på sajten Omni om åldringsrån med kommentaren ”en romsk specialitet”.

– Att jag anförde just romer är för att jag läst på om polisgruppen Circa som specialiserat sig på att kartlägga åldringsbrott och dess förövare. I boken ”Romer i Sverige” av Karl-Olov Arnstberg säger dåvarande chefen för Circa-gruppen att det är en typ av brott som nästan alltid begås av romer, säger Sjunnesson till Bulletin.

Sjunnesson anmäldes för hets mot folkgrupp av Tomas Åberg, projektledare på Näthatsgranskaren (NHG), som nyligen fått journalisten Joakim Lamotte fälld för grovt förtal.

– NHG anser så klart att det är ett brott som Sjunnesson begått annars hade NHG inte anmält det. Även åklagaren verkar vara av den uppfattningen eftersom han valt att väcka åtal, säger Åberg till Bulletin.

NHG har anmält sammantaget över 1 000 personer för hets mot folkgrupp. Omkring 350 personer har åtalats och av dessa har fem–sex procent friats.

Läs även: Näthatsgranskaren polisanmäler Bali (M) för hets mot folkgrupp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag