Näthatsgranskaren polisanmäler Bali (M) för hets mot folkgrupp

Hanif Bali (M). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 26 maj 2022 2022-05-26
E-post 734

Näthatsgranskaren Tomas Åberg polisanmäler Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali för hets mot folkgrupp, rapporterar Aktuellt Fokus. Anledningen till anmälan är ett inlägg Bali gjort på Twitter om folkgruppen Yazidier.

I inlägget kommenterar Bali en artikel om att huvudpersonerna i en prisad SVT-dokumentär som påstås ha räddat yazidiska kvinnor från IS-fångenskap i själva verket ska ha lurat ifrån kvinnorna deras barn och försökt sälja barnen tillbaka till IS bland annat.

I inlägget skriver Bali att ”Yezidier är en rasbesatt hederskulturell kusinäktande klankultur. Blandade barn anses ej vara yezidier. Kvinnor mördas öppet på gator om de blir kära i andra etniciteter.”

Läs även: Patientjournaler blev ett verktyg för hedersförtryck

– Jag anmälde uttalandet direkt, nu har han verkligen gått för långt, säger Näthatsgranskaren Tomas Åberg till Aktuellt Fokus.

– Hatbrott och demokratibrott blir alltmer frekventa på sociala medier och andra delar av vårt samhälle. När nu riksdagsledamöter anser att dom kan använda brott för att påverka demokratin och hetsa mot enskilda eller grupper så har flera gränser passerats, menar Åberg.

Den yazidiska folkruppen som finns i Mellanöstern utsattes för folkmord av IS under kriget i Syrien och Irak, något som fick stor uppmärksamhet världen över.

Samtidigt är den yazidiska kulturen en utpräglat patriarkal hederskultur, med ritualer som att en nygift yazidisk man slår sin fru i huvudet med en sten för att symbolisera hennes underkastelse.

Läs även: Näthatsgranskaren yrkar på fängelse för Lamotte

Läs även: Lunds universitet fritog Yazidisk doktorand från IS

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag