Jättepenis får bara stå i en vecka

Foto: Nyheter Idag Erigerad penis på vägg
  • Fredag 13 apr 2018 2018-04-13
E-post 382

STOCKHOLM En fasad på Kungsholmen i Stockholm pryds just nu av en jättelik blå penis. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har dock beslutat att den bara får vara kvar i en vecka.

Sedan onsdagen finns konstverket på en laglig gatukonstvägg på Kronobergsgatan. Konstnären Carolina Falkholt har tidigare gjort ett liknande konstverk i New York, men då var penisen röd och rosa.

– Den togs ner snabbt, jag ser detta som dess återuppståndelse, säger hon till Aftonbladet.

– Jag tänker att den kanske kan få vara kvar här, att människor tar till sig budskapet och låter det ta plats i samtalet kring kropp, sexualitet och frihet. Jag tror att det här finns ett stort intellektuellt utrymme att prata om ämnet, på ett nyanserat sätt.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg meddelade dock på torsdagen att penisen bara får stå i en vecka. ”Bolaget ser till de närmaste grannarnas intressen men vill samtidigt värna om den konstnärliga friheten”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Verket har mötts av blandade reaktioner. Medan vissa har svårt att begripa syftet med att måla en enorm penis på en vägg har andra varit mer positiva.

– Unga tjejer som passerade kände sig väldigt stärkta av vad de såg, säger Carolina Falkholt till Aftonbladet.

Enligt Atrium Ljungberg har det dock kommit in klagomål. ”Andra, i synnerhet grannar, har mottagit verket mindre väl och uppfattar det som stötande”, står det i pressmeddelandet.

Läs även: ”Bland våra hjältar finns inga vita män” – ny utställning på Mångkulturellt centrum

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag