Jätteras för Lööfs förtroende i Expressen/Sifo – inget lyft för MP: ”Ständiga förlorare”

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 3 dec 2021 2021-12-03
E-post

Efter förra veckans regeringskaos tappar Annie Lööf (C) kraftigt i förtroende i den senaste förtroendemätningen från Expressen/Sifo. Mätningarnas vinnare är Nooshi Dagostar (V) och Magdalena Andersson (S), medan MP inte får någon utdelning för sitt avhopp från regeringen utan ligger kvar på jumboplats med båda sina språkrör. 

Centerpartiet skapade politiskt kaos i förra veckan när de släppte fram Magdalena Andersson som statsminister på onsdag förmiddag, för att sedan släppa fram en blågul budget på eftermiddagen.

Det hela fick Miljöpartiet att hoppa av regeringen, vilket i sin tur innebar att Andersson tvingades avgå bara timmar efter att hon valts till statsminister av riksdagen.

Läs även: C backar i SCB-mätning

Enligt den senaste förtroendemätningen från Expressen/Sifo har Centerpartiets agerande inte imponerat på väljarna. Annie Lööf (C) tappar nämligen hela 8 procentenheter i mätningen, från 30 till 22 procent.

– Annie Lööf är den tydligaste förloraren den här månaden, det är ett väldigt kraftigt ras i en enskild mätning, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Expressen.

– Det har väl i stor utsträckning att göra med budgetomröstningen, samtidigt som några av de borgerliga kollegerna är missnöjda med att hon röstade fram Magdalena Andersson som statsminister, fortsätter Sjörén.

Nedgången för Lööfs förtroende i mätningen är statistiskt säkerställd och syns främst bland rödgröna väljare.

– Däremot har hon ett orubbligt starkt stöd bland de egna väljarna. Och det är kanske det viktigaste, säger Sjörén.

Statsminister Magdalena Andersson (S) som tvingades avgå för att återkomma som statsminister för en ren S-regering går däremot stärkt ur regeringskaoset.

Hennes ökning med 2 procentenheter ligger inom visserligen inom felmarginalen, men hon får 50 procent i mätningen, som är en hög siffra enligt Toivo Sjörén.

– Det är en hög siffra för Magdalena Andersson, och relativt långt ner till Ulf Kristersson på andraplatsen med 34 procent. Sedan är Andersson fortfarande ny, så vi får se om siffrorna står sig.

Läs även: Totalras för blågula – massiv Magdalena-effekt i Sentio

Mätningens största vinnare är Nooshi Dadgostar (V) som ökar med 4 procentenheter till 32 procent och en tredjeplats, bara två procentenheter bakom Ulf Kristersson (M). Dadgostars ökning är dessutom statistiskt säkerställd.

– Nooshi Dadgostar har belönats i flera steg, både under regeringskrisen i juni och nu. Många uppger att de har förtroende för henne, utan att de för den sakens skull röstar på Vänsterpartiet. Det handlar om en respekt för att hon är tydlig och driver sina egna frågor, säger Sjörén.

I botten av listan ligger Nyamko Sabuni (L) och språkrören Märta Stenevi och Per Bolund (MP) med bara 11 respektive 9 procent av väljarnas förtroende, alltså betydligt lägre siffror än de övriga partiledarna.

– Liberalerna och Miljöpartiet är ständiga förlorare. Språkrören ligger under tio procent, och då har mätningen genomförts efter att de markerade genom att lämna regeringen, säger Toivo Sjörén.

Läs även: Miljöpartiet lämnar regeringen

Expressen/Sifos förtroendemätning i november

Förändring mot november 2021 inom parentes. *Statistiskt säkerställd förändring.

Magdalena Andersson (S): 50 procent (+2)

Ulf Kristersson (M): 34 procent (-1)

Nooshi Dadgostar (V): 32 procent (+4)*

Jimmie Åkesson (SD): 28 procent (0)

Ebba Busch (KD): 26 procent (+3)

Annie Lööf (C): 22 procent (-8)*

Nyamko Sabuni (L): 11 procent (0)

Märta Stenevi (MP): 9 procent (-1)

Per Bolund (MP): 9 procent (-2)

Undersökningen bygger på 1098 webintervjuer som gjordes 29 november till 2 december.

Balansvärde

Andel som har förtroende i förhållande till andel som saknar förtroende.

Magdalena Andersson (S): +27

Nooshi Dadgostar (V): -4

Ulf Kristersson (M): -8

Jimmie Åkesson (SD): -27

Ebba Busch (KD): -28

Annie Lööf (C): -31

Nyamko Sabuni (L): -46

Per Bolund (MP): -47

Märta Stenevi (MP): -47

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag