Jens Liljestrand erkänner: ”Jag har haft fel om allt”

Bild: Nyheter Idag/Bengt Oberger/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 12 jun 2023 2023-06-12
E-post

Efter lördagens brutala massaker i Farsta centrum, där två personer mördades och två skadades med maskingevär, erkänner Expressens tidigare biträdande kulturchef Jens Liljestrand att ”våldet visar att jag har haft fel om allt” i en krönika i Expressen.

Författaren Jens Liljestrand var biträdande kulturchef på Expressen mellan 2013 och 2020, och har med sina krönikor profilerat sig som en liberal SD-motståndare, som en anhängare av öppen migrationspolitik och med sin senaste roman ”Även om allt tar slut” som en klimatalarmist.

Efter lördagens skottlossning i Farsta centrum, där två personer varav en minderårig mördades och två andra skadades med maskingevär mitt på dagen, hör Liljestrand till de personer ur vänstern som börjat ifrågasätta sina tidigare ställningstaganden.

Läs även: Nytt dödsoffer efter Farstamassakern

I en krönika i Expressen skriver Liljestrand att mord på barn och barn som mördar har normaliserats i Sverige. Han sågar inledningsvis föreslagna åtgärder från de blågula partierna som sänkt straffålder och hemlig avlyssning utan brottsmisstanke, vilket i hans öron låter  ”vansinnigt, som något helt främmande i en demokrati.”

Men sedan ger sig Liljestrand även på den rödgröna sidan, som får sig en rejäl avhyvling. ”I andra änden hör jag folk som har haft makten i åtta år lägga skulden för våldsvågen på en regering som suttit i åtta månader, en skamlöshet så grov att den vore komisk om den inte handlade om döda barn” skriver Liljestrand.

Sedan konstaterar han att personer som han själv – ”kulturvänstern, pk-eliten eller vilken etikett man nu föredrar” – anklagas för att börjat bry sig först när våldet kommer nära inpå deras vardag.

”Den anklagelsen är fullt rimlig” skriver Liljestrand, som sedan konstaterar att ”jag har nog haft fel, om allt”, inklusive migrationspolitiken som ”har varit mer misslyckad än jag velat förstå”.

Avslutningsvis önskar sig Liljestrand, liksom flera andra politiker och tyckare på vänstersidan, ”ett politiskt klimat där vi kan enas om att politiken har misslyckats, att våldsvågen är ett allvarligt hot mot hela vårt samhälle, att positionering, pajkastning och vad-var-det-jag-sa kanske känns bra för stunden men knappast hjälper långsiktigt.”

Liljestrands krönika får stor uppmärksamhet på Twitter, där vissa är välkomnar hans omvändelse, medan andra är fortsatt kritiska.

Läs även: Efter Farstamassakern – nu vill vänstern avpolitisera våldet

Läs även: Kvinna i 60-årsåldern sköts i Farsta: ”Förlupen kula”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag