Jeremy Corbyn sågas för antisemitism: ”Ett nytt gift har slagit rot inom Labour”

Bild: Faksmimil Youtube
  • Onsdag 27 Nov 2019 2019-11-27
E-post 126

STORBRITANNIEN Anklagelserna om antisemitism fortsätter att hänga över Socialdemokraternas brittiska systerparti Labour och dess partiledare Jeremy Corbyn. Nu ifrågasätter Ephraim Mirvis, chefsrabbi för det judiska samfundet inom det brittiska samväldet, Corbyns lämplighet att axla ett eventuellt uppdrag som premiärminister. Tidigare har Corbyn hyllats av bland Aftonbladets Anders Lindberg.

Det är i en debattartikel i The Times som Ephraim Mirvis konstaterar att Labour under Jeremy Corbyns ledning har blivit ett näste av judehat. Och att Corbyn själv i högsta grad är både ansvarig och delaktig.

”Hur delaktig i fördomarna måste en ledare för oppositionen vara för att anses vara olämplig som regeringschef”, frågar Mirvis retoriskt i artikeln.

Ephraim Mirvis är chefsrabbi och ledare för det judiska samfundet inom Storbritannien och länderna inom det brittiska samväldet (där exempelvis Australien och Kanada ingår).

Han menar att Labours ledning hanterat antisemitismen inom partiet som något man kan lösa genom extra personal eller nya processer. Men Mirvis poängterar att det är Labours partikultur det är fel på och det är ett misslyckat ledarskap.

”Ett nytt gift – sanktionerat från den absoluta toppen i partiet – har slagit rot inom Labour”, skriver Mirvis.

Jeremy Corbyn och Labour har under en längre tid plågats av skandaler och anklagelser om antisemitism. Flera politiker av judisk börd som lämnat Labour har berättat om hur de utsatts för trakasserier inom partiet. Utan att Corbyn eller någon i ledningen gjort något för att stoppa det.

Labour blev tidigare i år föremål för utredning av en människorättskommission på grund av den rapporterade antisemitismen inom partiet.

Corbyn har tidigare – 2009 – bjudit in terroristorganisationerna Hamas och Hizbollah till brittiska parlamentet. Då kallade han dem ”vänner”. Hamas – som har ett utplånande av Israel i sitt program – har bjudits in ytterligare en gång. 2015, bara några månader innan Corbyn valdes till ny partiordförande för Labour, träffade han flera radikala medlemmar och sympatisörer till Hamas.

När Jeremy Corbyn under tisdagen mötte brittisk media i samband med ett partievenemang i London duckade han frågor om antisemitismen.

Corbyn syntes dessutom med Claudia Webbe och Apsana Begum, två Labourpolitiker som kandiderar och som varit i blåsväder tidigare relaterat till antisemitism, rapporterar Daily Mail. Även Labours migrationspolitiske talesperson Afzal Khan, som spridit antisemitiska konspirationsteorier, var med.

 

Jeremy Corbyn har tidigare hyllats av flera svenska opinionsbildare och politiker.

Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg skrev 2017 att Corbyn är ”en äkta människa”.

”Corbyn tog ut en tydlig vänsterkurs och visade att han vågade stå upp även när det blåste. Och det gav utdelning – även om det inte räckte ända fram.”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har berättat för Expressen att man haft partimedlemmar på plats i Storbritannien för att lära sig av Labours kampanjarbete.

Läs mer: SKMA slår larm om ointresse från Malmös skolor att lära sig om Förintelsen: ”Alarmerande ointresse”

Läs hela Mirvis debattartikel som han lagt upp på sin Facebook här:

Brittiska Labour ligger efter i opinionsmätningar inför valet den 12 december. I den senaste mätningen från YouGov, 26 november, får Labour 30 procent medan de konservativa – Tories – får 43 procent. Något som på grund av det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar ser ut att ge Tories en komfortabel egen majoritet i underhuset.

Läs även: ”De anser att justitieministern gör ett bra jobb”

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag