”Jihad” klottrat på kyrka i Skellefteå

Sankt Olovs kyrka. Foto: Google
  • Onsdag 9 maj 2018 2018-05-09
E-post

SKELLEFTEÅ På måndagsmorgonen upptäckte personalen på Sankt Olovs kyrka att någon hade klottrat ordet ”jihad” på kyrkans fasad.
– Vi får hoppas och tro att det är ett busstreck, säger kyrkans kommunikatör.

P-O Sjödin, kommunikatör vid Skellefteå pastorat, säger att vandaliseringen måste ha skett på söndagskvällen eller natten mot måndagen. På måndagsmorgonen var han där och såg det med egna ögon.

– Det är naturligtvis otroligt tråkigt att vi inte får ha våra fastigheter i fred, säger han till Nyheter Idag.

SVT Nyheter har fått tag på en bild av klottret. Efter ordet ”jihad” finns också någon typ av symbol som P-O Sjödin inte känner igen.

– Jag vet inte alls hur man ska tolka det. Kan vara någon typ av signatur, säger han.

Jihad är ett arabiskt ord som ungefär betyder ”strävan”, men kan i vissa islamiska kontexter syfta på heligt krig.

Hur tolkar ni budskapet?

– Jag tolkar inte budskapet på något sätt utan jag hoppas och tror att det handlar om vanligt klotter. Det finns ett liknande klotter ute på Anderstorp på en garagelänga, så att… Vi får hoppas och tro att det är ett busstreck.

Ni tolkar det inte som något hotfullt?

– Nej, inte jag personligen i alla fall. Jag kan ju inte uttala mig för alla, men nej.

Han fotade klottret på måndagsmorgonen och anmälde saken till polisen, som han dock inte har hört från sedan dess. Nu finns det planer på att sanera fasaden under onsdagen.

För ungefär ett halvår sedan vandaliserades också kyrkan då det sattes upp affischer och avspärrningsband vid entréerna. Den gången vill P-O Sjödin minnas att ”andra krafter var i farten”, möjligen Nordiska motståndsrörelsen.

Läs även: ”Kristendomen har inte ensamrätt” – imam fick föreläsa i Svenska kyrkan

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag