”Kristendomen har inte ensamrätt” – imam fick föreläsa i Svenska kyrkan

Engelbrektskyrkan. Foto: Wikimedia commons
  • Torsdag 19 apr 2018 2018-04-19
E-post 1296

STOCKHOLM På onsdagskvällen föreläste imamen Awad Olwan i Engelbrektskyrkan i Stockholm.
– Vi ska inte leka med det här, säger en pastor som är kritisk.

Awad Olwan var inbjuden till Engelbrektskyrkan för att tala om ramadan, muslimernas fastemånad, rapporterar tidningen Världen idag. Tidningen frågar den ansvarige, prästen Gunnar Stålklint, varför kristna behöver lära sig om muslimska högtider.

– Det är viktigt att lära känna varandra över religionsgränserna. Det har kommit många människor till Sverige som inte är kristna. Vill inte du lära känna dina grannar?, säger han.

Gunnar Stålklint försvarar att den kristna kyrkan ger plats åt en företrädare för en helt annan religion.

– Kyrkan har många olika uppgifter och jag tycker att en av dem är att lära känna andra religioner. Kristendomen har inte ensamrätt i Sverige.

”Vi ska inte vara naiva”

Världen idag skriver att Gunnar Stålklint inte vill yttra sig om huruvida andra religioner, som islam, kan leda till Gud på samma sätt som kristendomen. Men medan han har ett ganska oproblematiskt synsätt på saken menar frikyrkopastorn Merzek Botros, som själv har bakgrund i Mellanöstern, att kyrkan bör hålla sig till att lära ut sin egen religion.

– Många muslimer vill sprida islam och sin ideologi. Jag tycker inte att kyrkan ska vara en plats för det, säger Merzek Botros som menar att en kristen aldrig skulle bjudas in till en moské för att tala om Jesus uppståndelse.

Han säger att den milda formen av islam som proklameras utåt i Sverige är annorlunda än det verkliga budskapet.

– Vi ska inte leka med det här. Vi ska älska muslimer – absolut. Jag älskar alla mina muslimska vänner, men vi ska inte vara naiva.

Läs även: Imam med kopplingar till Muslimska Brödraskapet bjöds in till minnesgudstjänst för offren för terrorattacken på Drottninggatan

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag