Jimmie Åkesson öppnar för att straffa asylaktivister som gömmer illegala invandrare

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 14 apr 2018 2018-04-14
E-post 4115

Snart kan det vara slut för asylaktivister att gömma illegala invandrare. Åtminstone om de vill undvika lagens långa arm. Det är Jimmie Åkessons budskap i Ekots Lördagsintervju. – Den som bidrar till att du blir kvar i landet begår i mina ögon ett brott. Det bör vara straffbart, sade Åkesson.

Jimmie Åkesson var helgens gäst i Ekots Lördagsintervju i Sveriges Radio. Ett av de ämnen som diskuterades var en tidigare motion som Sverigedemokraterna lagt fram – att kriminalisera medhjälp till illegala invandrare som gömmer sig i Sverige. Intervjuaren Monica Saarinen undrade om Åkesson stod kvar vid den linjen.

– Har du fått ett avslag, ett avvisningsbeslut, då ska du ju inte vara kvar i landet. Den som bidrar till att du blir kvar i landet begår i mina ögon ett brott. Det bör vara straffbart, svarade Jimmie Åkesson.

Vilket straff då, undrade Saarinen.

– Det vet jag inte.

– Jag tycker bara att det är ganska absurt att det inte är kriminellt att hysa personer, att hjälper personer, att gömma personer som inte ska vara i vårt land.

Andra ämnen som avhandlades var vilka skillnader som Jimmie Åkesson ser mellan nya partiet Alternativ för Sverige och Sverigedemokraterna.

– De har en annan typ av nationalism som vi inte står för. Jag tycker att man kan bli svensk. Svenskheten för mig sitter i hur man beter sig och jag menar att det är en helt avgörande skillnad.

Jimmie Åkesson fick frågan om hur han såg på Ungern och internationell kritik mot Ungern. Då passade han på att ge SVT och Sveriges Radio en bredsida.

– Jag tänker att väljarna i Sverige inte heller har en chans att göra ett välinformerade val därför att vi har en vänsterdominans i Public Service till exempel. Så det är inget unik för Ungern, sade Åkesson.

Intervjuaren Monica Saarinen nappade direkt:

– Vad menar du med vänsterdominans i svensk Public Service, undrade hon.

– Jag menar precis det. Det är väldigt tydligt, svarade Åkesson och fortsatte:

– Det är alldeles för många misstag som sker. Man glömmer bort att berätta vad olika ”mannen på gatan” har för partibeteckning. Ja, det är en väldigt tydlig…

Läs mer: Oops SVT did it again: Mörkade vem vänsterdebattör var i Opinion Live

– Ja, det har skett ett antal… misstag, absolut. Men du menar att det är den rätta beskrivningen av hur Public Service arbetar, undrade Saarinen.

– Jag tror nog att om man jobbar inom Public Service och den bubblan, så är man väldigt nöjd med sitt arbete och tror att man har en seriös ambition. Men sen så ingår man i den här bubblan så man förstår inte att man ger vinklad information, att man ger vinklade nyheter. Jag är väldigt kritisk till hur Public Service fungerar idag och det finns säkert anledning att vara kritisk till hur Public Service fungerar i Ungern också.

Ska det vara straffbart att gömma illegala invandrare?
Röstningen är avslutad
0 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag