JO sågar Kumla efter renovering av duschrum: ”Närmast omänsklig” behandling av intagna

Anstalten Kumla. Bild: Riksantikvarieämbetet/Pål-Nils Nilsson/CC-BY/ CC BY 2.5
  • Tisdag 21 mar 2023 2023-03-21
E-post 0

Justitieombudsmannen riktar skarp kritik mot anstalten Kumlaanstalten efter fängelsets duschrum renoverades, vilket ledde till en situation som var ”oerhört påfrestande” för de intagna på fängelset, rapporterar Expressen.

I februari i år renoverades ett duschrum på anstalten Kumla, vilket ledde till att flera intagna JO-anmälde fängelset. Detta på grund att renoveringsarbetet innebar långa perioder av inlåsning, samt en dammig miljö.

JO genomförde en oanmäld inspektion, och kommer efter den med kritik mot anstalten.

– Jag bedömer att förhållandena på avdelningen är mycket påfrestande. Under vissa förutsättningar skulle behandlingen av de frihetsberövade personerna framstått som närmast omänsklig, säger justitieombudsmannen Katarina Påhlsson i ett pressmeddelande.

Påhlsson menar att anstalten Kumla borde ha förflyttat de intagna under perioden då renoveringen pågick.

– Det är anmärkningsvärt att anstalten inte har gjort mer för att underlätta för de intagna under renoveringen. Jag är starkt kritisk till hur anstalten Kumla har planerat och genomför renoveringsarbetet, säger Katarina Påhlsson.

Påhlsson är även kritisk till att anstalten haft två boende i celler avsedda för en person, och att kriminalvårdens personal ifrågasatte behovet av tolk när JO skulle intervjua en fånge som inte pratar svenska.

”Det sätt på vilket saken hanterades av de anställda när jag efterfrågade en tolk är helt oacceptabelt” skriver JO i sitt utlåtande.

Avdelningschefen Susanne Wedin säger till Expressen att man ser allvarligt på kritiken från JO, men att renoveringen i sig var nödvändig.

– Vi har svår platsbrist som gör det svårt att hantera renovering på bra vis. I normala fall hade vi flyttat på intagna men den möjligheten fanns inte nu. Men jag har stor förståelse att det varit mycket stor påfrestning för intagna och personal, säger hon till tidningen.

Läs även: Förnedringsrånare tvingades sova bland insekter – ingen åtgärd från JO

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag