Joakim Lamotte slutar med föreläsningar på skolor efter konflikt med #jagärhär

Bild: Facebook
Bild: Facebook
  • Onsdag 25 okt 2017 2017-10-25
E-post 1630

SVERIGE Frilansjournalisten Joakim Lamotte slutar med sina skolföreläsningar om sexualbrott. Enligt vad han själv skriver på Facebook sker detta samtidigt som han utsatts för en kampanj från den SVT-knutna Facebookgruppen #jagärhär.

Det var i förrgår som Joakim Lamotte lade upp ett inlägg på sin Facebooksida där han skriver att han nu slutar med sina föreläsningar om sexuella övergrepp som han brukat hålla på högstadie- och gymnasie­skolor. Anledningen är, enligt honom själv, att han utsatts för en växande kampanj från politiska aktivister som försökt stoppa hans föreläsningar.

Bland annat får Lamotte meddelanden från aktivister som berättar att de kontaktar skolor där han ska föreläsa så att skolorna ska avboka honom. Förra veckan avbokades en föreläsning som Lamotte skulle ha haft på Gislaveds gymnasium efter påtryckningar från förra nyhetschefen på lokaltidningen Värnamo Nyheter; SSU-toppen Madeleine Hammarström.

I synnerhet pekar Lamotte ut Facebookgruppen #jagärhär och dess anhängare. Gruppen, som grundats och administreras av SVT-paret Mina och Magnus Dennert, säger sig motverka näthat men är i realiteten en politisk aktivistgrupp på vänsterkanten.

Nu har Lamotte valt att sluta med sina föreläsningar och avboka dem som redan hade bokats in.

”Det är omöjligt att värja sig mot de lögner som sprids av missunnsamma människor. Jag har insett att folk kommer försöka starta drev inför varje planerat skolbesök. Har inte tid med sådant. Däremot är jag inte tystad. Jag kommer trissa upp mitt arbete med oberoende journalistik och höras mer än någonsin. Mer än så avvaktar jag med att säga just nu”, skriver han i ett meddelande till Nyheter Idag.

Lamotte vill däremot inte svara på hur många inbokade föreläsningar som avbokats.

#jagärhär: Vi blir orättvist utpekade

Men i gruppen #jagärhär värjer man sig mot kritiken och känner sig orättvist utpekade av Lamotte. Nyheter Idag har talat med en av gruppens veteraner; 48-åriga Ulrika Persson i Östersund.

– Vi har frågat varandra vi som är mer nära varandra, vi är ett hundratal som är väldigt aktiva, om det finns någon grund i påståendet som han gör, säger hon och tillägger:

– Vi förstår inte alls vad han menar.

Persson berättar att gruppen ständigt anklagas för saker på falska grunder och att det inte finns någon grund för anklagelserna.

– Vi stänger inte ned Facebooksidor, säger hon.

Och ni ringer inte upp skolor för att få Lamotte avbokad?

– Nej! Han framför ju, enligt mig, väldigt konstiga åsikter och det har väl rektorerna sett helt enkelt. Och då är det lätt för honom att skylla på oss.

Se även

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag