Johan Westerholm om uteslutne centerpartisten Yüksel: ”Grå Vargarnas motsvarighet i Sverige skulle vara NMR”

Johan Westerholm Foto: Mikael Willmarsgård
  • Fredag 24 aug 2018 2018-08-24
E-post 643

På torsdagen uppgav Centerpartiet att nya uppgifter kommit partiet till känna och att man därför uteslöt sitt toppnamn i Göteborg Mikail Yüksel. Men en inspelning som Yüksel låtit Göteborgs-Posten ta del av visar att han informerat Centerpartiet för ett år sedan. – Det här är information som varit allmänt känt länge bland oss som studerar islamistisk och högernationalistisk extremism. Det är inte en nyhet för Centern heller, säger Johan Westerholm, redaktör och ansvarig utgivare på Ledarsidorna.

Detta har hänt
  • Mikail Yüksel står som tvåa på Centerpartiets riksdagslista
  • 19 augusti skrev debattören Kurdo Baksi en debattartikel där han väckte frågetecken om Yüksel och hans kopplingar till Erdoganregimen i Turkiet och skrev att Yüksel förnekat folkmordet Seyfo 1915.
  • Efter Baksis debattartikel så svarar Centerpartiet med att ifrågasätta hans uppgifter och försvarar Yüksel i flera tweets som man senare raderar.
  • 23 augusti påstår Centerpartiet att nya uppgifter framkommit om Yüksel och samröre med Grå Vargarna och att man därför uteslutit Yüksel.
  • Yüksel hävdar att han informerat Centern för ett år sedan. Han visar även upp en ljudinspelning för medier som styrker hans version.
  • Mikail Yüksel vägrar att avstå sin plats på riksdagslistan och kandiderar i stället som politisk vilde och säger att han ska starta ett nytt parti. Han säger att han kommer kampanja och säger till Expressen: "– Jag har ett mycket brett nätverk i Sverige och det kommer jag att använda".
  • 24 augusti Centerpartiet drar tillbaka kandidatanmälan för Yüksel. Det innebär att han endast kan röstas på om något annat parti med öppen valsedel låter honom stå med där.

Om någon vecka kan en politiker väljas in i riksdagen som för bara ett par år sedan försökte starta upp ungdomsorganisationen för en ultranationalistisk turkisk rörelse i Sverige.

Den ultranationalistiska rörelsen heter Grå Vargarna. Ledarsidornas Johan Westerholm, som bevakat Grå Vargarna under många år, berättar att Grå Vargarna började som en ungdomsorganisation i Turkiet. På 1970-talet hade organisationen ett omfattande våldskapital.

– Mellan 1974-1980 låg man bakom närmare 700 mord i Turkiet och övriga Europa. Framförallt riktat mot vänstersympatisörer, kurder och armenier, säger Johan Westerholm.

– Grå vargarna låg även bakom mordförsöket på Johannes Paulus II.

Grå Vargarna har sin association med ett turkiskt nationalistparti, MHP.  MHP är i sin tur ett stödparti, samarbetsparti till regeringspartiet AKP.

Vad skulle en motsvarighet till Grå vargarna vara i Sverige?

– NMR. De har ett våldskapital. De är ultranationalistiska och har samma etnoelitiska synsätt på världen.

Hur förvånad är du att det här kommer fram?

– Inte alls. Det här har varit känt länge av oss som studerar islamistisk och högernationalistisk entrism. Det är inte en nyhet för Centerpartiet internt. Precis som informationen om nämndemannen i Solna, Aldebe, var känd. Informationen om hennes extrema uppfattningar fanns inom Centern. Det gjorde informationen om Yüksel också.

Hur kommer det sig att just Centerpartiet drabbas av sådan här entrism?

Jag utesluter inte att det är samma apologetiska förhållningssätt som man har till exempel hederskultur. Sedan är de här aktivisterna som engagerar sig i partierna oerhört skickliga att motivera varför de ska få framskjutna positioner. I Centerpartiets fall så använder man det libertarianska. Till slut blir man så liberal att man tolererar all intolerans.

Johan Westerholm konstaterar att i slutändan handlar om taktik.

– Det bottnar i att det är stora väljargrupper som de här personerna representerar.

Han påminner om att det finns fler politiker i andra partier som fortfarande har åtskilligt att förklara.

– Ta till exempel Tomas Tobé som var Abdirisak Waberis (tidigare moderat riksdagsledamot) ihärdigaste försvarare. Waberi är vice ordförande för Muslimska brödraskapets paraplyorganisation FIOE i Europa. Det har varken Tobé eller Moderaterna gjort upp med.

Vilket ansvar har Annie Lööf för det som hänt med Yüksel och Aldebe?

– Det är jättestort. Centern är ett extremt toppstyrt parti. Lööf omger sig med jasägare. Säger man emot så åker man ut i kylan. Men det finns andra i partiledningen som har ett stort ansvar. Deras rättspolitiske talesperson Johan Hedin har fått separata genomgångar av en av världens ledande terrorforskare. Men det var som att hälla vatten på en gås.

Johan Westerholm varnar för en annan form av entrism som är under uppsegling. Det är inte längre partierna som är det primära verktyget, där har det börjat komma lite för mycket uppmärksamhet.

– Vad vi ser är en omdisponering. De här islamisterna håller på att ompositionera sig. Man förflyttar sig in i civilsamhällets organisationer och påverkar politiskt på det sättet i stället.

Som exempel nämner Johan Westerholm den senaste demokratiutredningen som beställdes av kulturdepartementet.

– I den så har man en expertpanel, i expertpanelen finns Socialt Forum. Om man tittar vad Socialt Forum bedriver för sorts verksamhet, så är det i praktiken en medieplattform för Ibn Rushd (studieförbund associerat med Muslimska Brödraskapet enligt rapport från MSB).

Läs mer: TV: Amineh Kakabaveh (V) läxar upp Alice Bah Kuhnke om skattepengar till svenska islamister

Den turkiska staten utövar starkt inflytande även på svenska medborgare som har turkiska rötter.

– Den turkiska diasporan är kluven i två. Du har gladturkar och surturkar. Bägge kan inte vara glada samtidigt. AKP och turkiska staten står som finansiärer bakom fem moskéer i Sverige i dag. Den turkiska staten har ett mycket starkt grepp om turkar i diasporan. Något som vilar på konstitutionell grund. Det räcker att man har en turkisk förälder för att man ska anses som turkisk medborgare.

Har Mikail Yüksel chans att komma in riksdagen?

– Det finns det. Jag skulle bedöma hans chanser goda.

Hur påverkar det Centern?

– Centern har ingen trovärdighet längre att försvara sekulära värden. Snarare belyser detta Centerns apologetiska inställning mot islamism och extremism.

Finns det något parti som vinner på det här?

– Det här kan bli ett lyft för Liberalerna. Med sin talesperson i integrationsfrågor Gulan Avci. Hon är mycket tydlig och har hög trovärdighet. Sannolikt den riksdagskandidat tillsammans med Amineh Kakabaveh som är mest kunnig i det här.

Johan Westerholm avslutar med en varning.

– Alla entrister med sina stödtrupper, som Tro och Solidaritet (Socialdemokraternas religiösa sidoorganisation) kommer vi se ännu mindre av i valrörelsen. De bidar i stället sin tid.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag