Uppgift: Regeringen fimpar Ylva Johansson (S)

Ylva Johansson Foto: EC Audovisual Service
  • Onsdag 27 dec 2023 2023-12-27
E-post 0

Socialdemokraten Ylva Johansson, nuvarande EU-kommissionär med ansvar för migration och inre säkerhet, kommer ersättas efter Europavalet i juni nästa år, uppger flera källor till Dagens Nyheter.

Johansson utsågs till svensk EU-kommissionär 2019 av den rödgröna regeringen, men till skillnad från de tidigare EU-kommissionärerna Margot Wallström (S) och Cecilia Malmström (L), som fick två mandatperioder var, verkar det alltså bara bli en mandatperiod för Johansson.

När DN frågar Johansson om saken hänvisar hon till regeringen.

– Det är regeringens sak att bedöma. Om det blir aktuellt att regeringen frågar mig om det ska jag svara då, men regeringen har inte kontaktat mig, säger Ylva Johansson till DN.

Ylva Johansson har på senare tid fått hård kritik för hur hon drivit frågan om Chat control, som ska massövervaka EU-medborgarnas kommunikation.

Bland annat har Johansson anklagats för att ha låtit sig påverkas av lobbyister i frågan, genom kontakter med det amerikanska bolaget Thorn, som säljer den slags AI-skanning som EU-kommissionen vill använda för att övervaka medborgarna.

– Kommersiella intressen ska aldrig styra beslutsfattandet, särskilt när det handlar om så känslig lagstiftning. Vi har fortfarande inte fått några tydliga svar på anklagelserna om tung lobbying, sade Saskia Bricmont, belgisk EU-parlamentariker från den gröna gruppen, under en utfrågning av Johansson i EU-parlamentet i oktober enligt SVT.

Läs även: Flera demonstrationer mot Chat control under veckan

Under 2021 års migrantkris, när Belarus diktatorn Aleksandr Lukasjenko försökte använda migranter från Mellanöstern och Nordafrika som vapen mot grannstaterna Polen, Litauen och Lettland i syfte att straffa EU för sanktionerna mot Belarus, krävde Johansson att Polen och baltstaterna skulle låta migranterna söka asyl.

– De måste ha en lagstiftning där pushbacks (att skicka tillbaka migranterna) inte är tillåtna eller lagliga. Det måste vara ett förhållande där folk har rätt att söka asyl, sade Johansson bland annat.

Läs även: Ylva Johansson (S) kräver att Polen och baltstaterna låter migranter söka asyl

Enligt flera källor till DN väntas regeringen att nominera EU-minister Jessika Roswall (M) till EU-kommissionär nästa mandatperiod. Något Roswall inte vill bekräfta till tidningen.

– Det är väldigt spännande att vara här i Bryssel och nu har jag fullt fokus på arbetet som EU-minister med ansvar för nordiska frågor, sade Roswall till DN i samband med ett EU-toppmöte i mitten av december.

Andra kandidater som nämnts i olika sammanhang är energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), utrikesminister Tobias Billström (M), biståndsminister Joar Forsell (L) och tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt (M).

Läs även: Ylva Johanssons mål: 40 000 afghaner till EU

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag