Johansson (S) om EU:s migrationspolitik: ”Vi behöver en tvingande solidaritet”

Ylva Johansson (S). Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Måndag 7 okt 2019 2019-10-07
E-post 3345

EU Ylva Johansson (S), Sveriges kandidat till EU-kommissionär med ansvar för migrationspolitiken, anser att EU ”behöver en tvingande solidaritet mellan medlemsländerna”. Det meddelade hon i SVT:s Agenda.

Ylva Johansson imponerade föga när hon frågades ut av EU-parlamentarikerna i tisdags. Den portugisiske parlamentarikern Paulo Rangel varnade för att hon kan bli känd som ”comeback-kommissionären” för hennes oförmåga att ge raka svar.

Läs mer: Här sågas Ylva Johansson i EU: ”Vi i Danmark är oroliga”

I söndagens Agenda hade inte Johansson heller många svar att komma med, men på en punkt var hon tydlig: att alla EU-länder måste underkasta sig en gemensam migrationspolitik.

– Jag tror det är helt nödvändigt att vi har en tvingande solidaritet mellan EU:s medlemsländer. Har vi en gemensam yttre gräns måste vi också ha ett gemensamt system för hur vi hanterar och fördelar flyktingar, sade hon.

Den så kallade Visegrádgruppen – Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern – har varit tydliga i sitt motstånd mot att gå samma väg som till exempel Tyskland och Sverige i asylpolitiken. Om även dessa länder bör tvingas ta emot utomeuropeiska migranter kunde inte Johansson svara på.

– Vi återkommer till den frågan för jag tror att det vore dumt av mig att ha alla svaren om jag ska lyckas lösa upp en fråga som har varit låst i tre år, sade hon.

Läs också:

Stegrud (SD): Vem skulle anställa Ylva Johansson?

Fiasko för Ylva Johansson – men stödet från svenska politiker har varit stort

Ylva Johansson (S) om asylmigranter 2015: ”Ofta unga och välutbildade”

Stöd Nyheter Idag

Bli prenumerant på Nyheter Idag så stöder du en alternativ röst i svensk media.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag