Ylva Johansson (S) om asylmigranter 2015: ”Ofta unga och välutbildade”

Ylva Johansson (S). Foto: Wikimedia commons
  • Tisdag 3 sep 2019 2019-09-03
E-post 880

SVERIGE Statsminister Stefan Löfven (S) vill göra arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Sveriges näste EU-kommissionär. 2015 påstod Johansson felaktigt att de asylmigranter som då kom till Sverige ofta var unga och välutbildade.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) höll ett förstamajtal i Malmö 2015 där hon annonserade att nyanlända invandrare skulle kunna få ett ”snabbspår” in på arbetsmarknaden. I sitt tal framhöll hon kompetensen hos de migranter som kom till Sverige våren 2015.

– De människor som nu flyr till Sverige är ofta unga och välutbildade, sade hon.

Ett uttalande som visat sig vara fel. Det överlägset största invandringslandet 2015 var Syrien. Det genomsnittliga antalet utbildningsår för asylmigranter från Syrien är 5,1 år, enligt Ekonomifakta.

Ylva Johansson målade på en pressträff efter sitt förstamajtal i Malmö upp en ljus framtid.

– Det betyder att vi kan få snabbspår för kockar, ingenjörer, tekniker, målare, fordonsmekaniker, elektriker, sjuksköterskor och läkare, förklarade Ylva Johansson för Sydsvenskan.

Nu kommer tvärtom larmrapporter från Arbetsförmedlingen om att antalet lågutbildade skjuter i höjden – att det ökat med 61 procent på två år. Länsstyrelsen i Stockholm eftersöker statistik på utbildningsnivåer och hur många som är analfabeter. Statistik som redan finns hos Migrationsverket. Men som under Ylva Johanssons tid som arbetsmarknadsminister – sedan 2014 – inte gjorts tillgänglig.

Den 8 augusti nominerades Ylva Johansson till EU-kommissionär av Stefan Löfvens regering. Det innebär att hon blir kommissionär, men vilket ansvarsområde hon får är ännu oklart.

Ylva Johansson gratulerades bland annat av TV4:s Marcus Oscarsson som skrev: ”Stort grattis till Ylva!”

V,KD, C och L uttryckte sig samtliga i positiva ordalag i samband med nomineringen av Johansson.

Moderatledaren Ulf Kristersson var mer skeptisk på grund av Johanssons vurm för en gemensam europeisk socialpolitik ”Det vore dåligt både för EU och Sverige”, skrev Kristersson i en kommentar till SVT.

Som arbetsmarknadsminister har Ylva Johansson varit ansvarig för att nå Socialdemokraternas mål om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Det har hon misslyckats med.

Löftet gavs av Stefan Löfven 2013 på Socialdemokraternas partikongress. I en intervju med Aftonbladet förklarade Löfven att jämförbara länder som Holland, Danmark, Österrike och Finland har lägre arbetslöshet än Sverige. Men det skulle det bli ändring på.

– Vi ska vara bäst. Men det finns att lära från de här länderna, även om vi ska använda den svenska modellen, sade Löfven.

Löfven sade också att man skulle halvera arbetslösheten från 8,2 procent till under 4,8 procent, vilket vid det tillfället var lägst i Europa. I dag har Sverige 6,7 procents arbetslöshet (inskriven som arbetslös på arbetsförmedlingen).

Ylva Johansson hamnade även i blåsväder 2017 när hon i en intervju med BBC spred felaktigheter om att antalet kvinnor som utsätts för sexbrott ”går ner och går ner och går ner”.

Läs även: ”Going down” to Bryssel: Ylva Johansson (S) nomineras av Löfven till EU-kommissionär

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag