Johansson: ”Väldigt svårt” att sätta gränser för invandringen

Morgan Johansson (S). Foto: SVT Play
  • Fredag 30 aug 2019 2019-08-30
E-post 4642

SVERIGE Migrationsminister Morgan Johansson (S) menar att det skulle bli ”väldigt svårt” att sätta en gräns för hur många asylinvandrare Sverige ska ta emot. Det rapporterar Sveriges Radio.

Moderaterna vill sänka Sveriges asylmottagande med cirka 70 procent för att lägga landet på samma nivåer som grannländerna Norge, Finland och Danmark. I absoluta tal handlar det i nuläget om 5 000 till 8 000 asylsökande per år.

Volymmålet är en del av M:s så kallade ingångsvärden inför den parlamentariska migrationsutredning som inleds nästa vecka och där alla riksdagspartier finns representerade.

”Deras förslag kommer minst tio år för sent”, kommenterade SD-ledaren Jimmie Åkesson, som vill sätta volymmålet på en betydligt lägre nivå.

Läs mer: Åkesson sågar M:s invandringslinje: ”Kommer minst tio år för sent”

Även migrationsminister Morgan Johansson sågar M:s utspel, fast av helt andra skäl. Han tror inte att man kan sätta upp en gräns för mottagandet överhuvudtaget.

– Syrienkriget går ju mot sitt slut, men det kan ju komma upp andra oroligheter och då måste vi vara beredda att hjälpa till i de delarna också, så det är väldigt svårt att sätta upp den typen av målsättningar, säger Johansson till Sveriges Radio.

Även regeringskollegorna i Miljöpartiet ställer sig kritiska till M:s volymmål.

– Innebörden av det här är ju att när behovet av skydd för människor är som störst så ska Sverige vara som mest repressivt och som mest hårdfört, säger den migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag