JÖK öppnar för mer invandring: ”Klimatflyktingar” ska få asyl

Foto: Per Pettersson / FT Bild / Frankie Fouganthin
  • Måndag 28 jan 2019 2019-01-28
E-post 10611

SVERIGE I framtiden vill S, MP, C och L införa en så kallad humanitär skyddsgrund för de som söker uppehållstillstånd i Sverige. Något som kommer att inkludera klimatflyktingar, enligt C:s migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

Från och med i sommar kommer så kallade alternativt skyddsbehövande att få samma rätt till familjeåterförening som flyktingar. Enligt Expressens genomgång berörs 20 000 invandrare av de nya reglerna, som kommit till stånd genom Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L.

Läs mer: 20 000 fler får rätt till familjeåterföring med JÖK

Men på längre sikt vill partierna även införa en så kallad humanitär skyddsgrund för de som söker uppehållstillstånd. Något som kommer att ge fler personer möjlighet att stanna i Sverige, rapporterar Sveriges Radio.

– Det skulle kunna vara att man flyr från en klimatkatastrof, vilket ”övrigt skyddsbehövande” tidigare omfattade. Det kan också handla om personer som är svårt sjuka där man vet att personen kommer att dö, av kanske en hjärntumör, om några månader. Det kan vara en äldre person som inte har någon kontakt med någon över huvud taget i hemlandet och som också är väldigt sjuk. Det är den typen av fall som är särskilt ömmande, säger Centerpartiets Johanna Jönsson till Sveriges Radio.

Frågan om att införa en ny skyddsgrund ska nu utredas. Trots att S fram tills nyligen har velat skärpa migrationspolitiken ställer man sig bakom förslaget. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson berättar varför.

– Vi har väl alla sett att det finns sådana väldigt ömmande fall som man idag, inom ramen för dagens lagstiftning inte kan ta hänsyn till och det här har vi då velat att man ska rätta till i förhållande till dagens lagstiftning, säger han.

Läs även: Morgan Johanssons fräcka utspel: ”Har varit med om att ta Sverige ur flyktingkrisen”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag