Jomshof (SD): Inför slöjförbud i polisen

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 11 dec 2022 2022-12-11
E-post 1234

Slöja bör förbjudas inom polisen. Det tycker justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) som även öppnar för att förbjuda huvudduken för anställda inom all offentlig verksamhet.
– Kanske är tiden mogen nu för den sortens diskussion, säger han till Expressen.

Jomshof skrev så sent som i september 2021 en motion i frågan där han föreslog slöjförbud inom polisen.

”Att tillåta religiösa symboler till polisuniformen kommer med stor sannolikhet att påverka förtroendet för poliskåren mycket negativt, inte minst då man öppnar upp för en poliskår där enskilda polisers neutralitet kraftigt kommer att kunna ifrågasättas bara genom en titt på deras uniform”, skrev Jomshof i motionen.

Läs även: Jomshof (SD): Låt flickor slippa den förtryckande slöjan

– Ser du politiska märken eller ett religiöst attribut – då ser du inte bara en polis, du ser något annat som den polisen också står för, säger Jomshof till Expressen.

SD-veteranen hoppas nu att hans parti kan driva frågan tillsammans med de andra Tidöpartierna.

– Annars kommer vi fortsätta driva den här frågan själva vilket vi alltid har gjort. Jag vill se en lagändring på plats och jag kommer inte släppa den här frågan.

Jomshof öppnar också för att införa slöjförbud för anställda inom all offentlig verksamhet. Han hoppas att frågan är mindre kontroversiell att driva nu än den tidigare har varit.

– I många av våra grannländer är det inte lika kontroversiellt som det är här i Sverige. Kanske är tiden mogen nu för den sortens diskussion.

Även riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) har tillsammans med GAPF-ambassadören Faw Azzat skrivit en debattartikel för Svenska Dagbladet där de propagerar för ett slöjförbud inom polisen.

”Att polisanställda får bära hijab, samt även kippa och turban, tilläts år 2006 i och med en ändring i polisens uniformsföreskrift. Denna ändring skedde i en tid när samhällsklimatet var mer naivt och förståelsen för hedersförtryck mer begränsat. Med dagens kunskap om hedersförtryck är det oförsvarligt att hijab tillåtas till polisuniformen”, skriver författarna.

Läs även: Hannah (L): Slöjan är en ”mobil Berlinmur” för flickor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag