Jordan Peterson återhämtar sig från drogberoende

Jordan B. Peterson. Foto: Gage Skidmore
  • Måndag 10 feb 2020 2020-02-10
E-post

Psykologen och författaren Jordan Peterson återhämtar sig från ett beroende av bensodiazepiner, berättar hans dotter. Peterson får vård i Moskva efter att hans familj ansåg att han felbehandlats i New York. 

Den världsberömde psykologen och författaren Jordan Peterson har sedan en tid tillbaka varit borta från rampljuset.

Nu avslöjar hans dotter Mikhaila att Peterson återhämtar sig från ett beroende av bensodiazepiner, en grupp lugnande medel i vilken ibland annat ingår flunitrazepam, den aktiva substansen i läkemedlet Rohypnol. Det rapporterar National Post, där Peterson varit krönikör.

Läs även: Cambridge tar tillbaka inbjudan till Peterson: ”Är en inkluderande miljö”

Peterson ska ha fått medlet utskrivet för några år sedan mot ångest efter att han fått vad hans dotter beskriver som en autoimmun reaktion mot viss mat.

Beroendet ska ha förvärrats i april förra året när Petersons hustru Tammy fick en cancerdiagnos. I november lade Peterson in sig på ett behandlingscenter i New York.

Petersons tillstånd förvärrades emellertid. Bland annat drabbades han av tillståndet akatisi, som innebär en fysisk rastlöshet med ständigt behov av rörelse.

– Det blev uppenbart att han upplevde en paradoxal reaktion på sin medicinering, vilket innebär att benson gjorde motsatsen till vad de skulle. Sådana reaktioner är ovanliga men förekommer, säger Mikhaila i en video som National Post tagit del av.

Läs även: Efter Wallströms påhopp – nu svarar Peterson

Petersons familj ansåg att han felbehandlades genom att föreskrivas ännu mer medicin. Enligt Mikhaila ska Peterson ha varit nära att dö flera gånger.

I januari tog Mikhaila med sig Peterson till Moskva för alternativ behandling. Där diagnosticerades han med lunginflammation och försattes i en inducerad koma som varade i åtta dagar.

Mikhaila säger att Peterson just kommit ut från intensivvårdsavdelningen och har neurologiska skador som gör att han inte kan skriva eller gå utan hjälp, men att han är på bättringsvägen.

– Han ler igen för första gången på flera månader, säger Mikhaila.

Läs även: Peterson lämnar Patreon i protest mot avstängning

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag