Journalist berättar: DN hotade mig till tystnad

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 19 maj 2021 2021-05-19
E-post 158

STOCKHOLM Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor som lämnade DN i vintras uppger i en ny bok att hon hotats med ”konsekvenser och problem” av sin tidigare redaktionschef Caspar Opitz på grund av sin makes inlägg på Twitter. Manzoor ska också ha förbjudits att delta i radioprogram av Opitz, som även han lämnat DN och numera är Allmänhetens Pressombudsman. 

I februari i år meddelade Dagens Nyheters prisbelönta vetenskapsjournalist Amina Manzoor att hon lämnade DN.

– Det här är ett beslut som har växt fram under en längre tid, men det har hänt några saker på senare tid som påskyndat beslutet. Jag har sagt upp mig för att jag tycker att jag inte kan jobba kvar på DN, sade Amina Manzoor till Journalisten.

Läs även: Bard om Wolodarski: ”Vill stoppa det fria ordet”

Nu avslöjar Manzoor vad som fick henne att lämna DN i ett utdrag från sin nya bok ”Pandemier!” som publiceras av Aftonbladet Kultur.

I utdraget beskriver Manzoor bland annat hur hon av DN:s HR-ansvarige samt redaktionschefen Caspar Opitz blivit pressad att förmå sin make att sluta skriva kritik av DN:s linje i coronafrågan på sociala medier.

”Vid mötet får jag höra att tidningen inte kan ha synpunkter på vad min man tycker eller skriver i sociala medier, samtidigt som HR-representanten och redaktionschefen vill försäkra sig om att det inte kommer att hända igen och säger att det kan leda till konsekvenser och problem för mig. Vilka specificeras inte, inte heller vad min man inte längre kan uttala sig om. HR-representanten säger att hon har tolkat det som att det egentligen är mina ord som min man har twittrat” skriver Manzoor.

Opitz ska enligt Manzoor även ha förbjudit henne att delta i ”Medierna” på Sveriges Radio, uppmanat henne att tacka nej till medverkan i P1 Morgon samt uppmanat henne att ta bort en gilla-markering på ett twitterinlägg som var kritiskt mot DN:s redaktionella linje.

Twitteranvändaren Joakim Zander uppger att han skrivit den tweet som Manzoor uppmanades att sluta gilla. I tweeten i fråga skriver Zander apropå ett inlägg av DN-skribenten Amanda Sokolnicki att ”vi måste sluta bete oss som idioter, allihop”.

Caspar Opitz har sedan dess lämnat DN och blivit allmänhetens medieombudsman. En källa med insyn i DN:s redaktionella arbete har för Nyheter Idag beskrivit Opitz tidigare roll på DN som Wolodarskis ”torped”.

Frilansjournalisten Emanuel Karlsten kallar Manzoors uppgifter för ”sensationella” och ”djupt allvarligt för DN”.

I en text i Göteborgs-Posten påpekar Karlsten att Peter Wolodarski varit mycket kritisk till hur Sveriges Radio hanterat islamist-skandalen. ”Nu blir därför frågan: Hur hanterar DN de hårda anklagelser de själva får?” frågar sig Karlsten.

Läs även: Wolodarski (DN) mot Benkö (SR) i storgräl om islamistskandalen på SR

Caspar Opitz säger till Aftonbladet att mötet med Manzoor om hennes mans twittrande handlade om att skydda andra medarbetare.

– Det är jättesvårt med en respektive som inte jobbar där, det är arbetsrättsligt knepigt. Så då bad jag vår HR-avdelning på DN om hjälp. Vi hade samtal där jag berättade att arbetskamrater var ledsna, att vi ska respektera varandra på jobbet och försöka hålla en god ton, säger Opitz och fortsätter:

– Det här var heller inte första gången, han har twittrat ganska aggressivt mot DN många gånger. Och det får man göra, men när kollegor blir drabbade måste man in och agera.

Även Peter Wolodarski säger till Aftonbaldet att Mazoors makes twittrande var ett arbetsplatsproblem på DN.

– Självklart ska man kunna kritisera chefredaktören, men det som föranledde det mötet var att vi hade fått reaktioner från andra medarbetare som hade blivit illa till mods av saker som hennes man hade skrivit. Bland annat att han hade en del insyn i Dagens Nyheters verksamhet via sin fru, säger Wolodarski till Aftonbladet.

Läs även: Kultförfattaren Stig Larsson: Dagens Nyheter försökte sätta dit mig

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag