Journalister försvarar snatteri: ”Det alla fantiserar om”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Public Domain
  • Söndag 13 aug 2023 2023-08-13
E-post

På Aftonbladets ledarsida och i Svenska Dagbladet menar journalister att snatteri är ett svar på höga matpriser, efter att tv-profilen Anders Öfvergård dömts för att ha stulit tre köttbitar på Ica Maxi.

I juni anmäldes tv-profilen Anders Öfvergård, känd som Arga Snickaren på TV 5 samt som programledare för bland annat Expedition Robinsin, för snatteri av Ica Maxi på Värmdö. Detta sedan han inte betalat för tre köttbitar i en kassa för självscanning.

Enligt Öfvergård var det hela ett misstag, som antligen berodde på att han glömt eller på att självscannern inte registrerat varorna.

– Min intention var liksom inte att åka och sno saker. Det första jag sa till personalen var att vi får ställa det här till rätta. Det var inte som att jag sprang iväg med påsen. Jag bad om ursäkt och sa att jag skulle betala, sade Anders Öfvergård till Aftonbladet.

På måndagen dömdes Öfvergård i tingsrätten mot sitt nekande för ringa stöld av tre köttbitar till ett värde av omkring 400 kronor.

Öfvergård döms till 40 dagsböter på 1000 kronor vardera, det vill säga sammanlagt 40 000 kronor. Han ska även betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.

”Jag är faktiskt både förvånad och besviken”, skriver Anders Öfvergård i ett sms till Aftonbladet, och hänvisar i övrigt till sina tidigare uttalanden.

Trots att Öfvergård själv menar att det hela var ett misstag, hyllas han för sitt snatteri i pressen. På Aftonbladets ledarsida skriver Henrik Jalalian att ”Arga snickaren gjorde det alla fantiserar om”.

Jalalian skriver visserligen att ”jag vill klarlägga att jag inte är på Arga snickarens sida. Jag fördömer kraftfullt alla sorters tjuveri – inte minst köttskurkar. Det är ju även dåligt för klimatet.”

Samtidigt hävdar han i texten att snatterier är en reaktion på matinflationen, som i sin tur är den sittande regeringens fel, då man inte agerat mot matpriserna.

I Svenska Dagbladet tycks kulturskribenten Rebecka Åhlund erkänna att hon själv snattat mat när hon självscannat.

”Om vi, likt Arga snickaren, kanske vid hyllan med någon särskilt dyr liten korv, bestämt oss för att just i dag vill jag faktiskt inte betala för allt det här. Just i dag är det här faktiskt för dyrt. Vad händer då? Jag har rätt till mat och den här maten är för dyr” skriver Åhlund, som även hon menar att snatteri beror på höga matpriser.

”Då matpriserna stigit i takt med elpriserna och vattenflödena under året, tror jag att fler än Arga snickaren och jag känner att vi faktiskt inte tyar betala mer. En gurka för 32 kronor? Stölden, den kriminella handlingen, är något mellan oss och gud” menar Åhlund.

Läs även: Nu rasar Aftonbladet mot mjölk: ”Vänder sig i magen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag