Nu rasar Aftonbladet mot mjölk: ”Vänder sig i magen”

Bild: The Humble Co/Unsplash
  • Torsdag 6 jul 2023 2023-07-06
E-post 0

I en ledartext i Aftonbladet går tidningens sommarvikarie Noor Karim till attack mot den svenska vanan att dricka mjölk, som får det att ”vända sig i magen” på henne.

Semestertider råder nu på många svenska arbetsplatser, inklusive Aftonbladets ledarsida, vars redaktör Anders Lindberg meddelade att han går på semester den 2 juli, för att återkomma först i slutet av augusti.

Samtidigt ska ledarsidan fortsätta producera innehåll, en uppgift som sköts av olika semestervikarier. En av dem är Noor Karim, som skrev sin första text den 28 juni, om att statsminister Ulf Kristersson är ”Åkessons nickedocka”.

På torsdagen går Karim till rasande angrepp mot en svensk företeelse som hon tycks ha rent fysiskt svårt för.

Det handlar om den svenska vanan att dricka ren komjölk, vilket tycks äckla Karim till den grad att ”det vänder sig i magen” – i alla fall om vuxna står för mjölkdrickandet. ”För mig är det något sliskigt över att vuxna dricker mjölk” skriver Karim i artikelns inledning.

I texten går Karim igenom hur drickande av ren mjölk etablerades i början av 1900-talet som ett sätt att tillgodogöra sig vitaminer, mineraler och proteiner.

”Drycken ansågs kunna göra befolkningen starkare och friskare och skapa en nationell identitet. En symbol för svenskhet. Framförallt var det nyttigast för barnen. Och det var så Mjölkpropagandan startade” skriver Karim.

Idag har mjölkdrickandet avtagit, svenskarna dricker 60 procent mindre mjölk än för 40 år sedan enligt Jordbruksverket, vilket Karim tror kan bero på såväl nya hälsorön som klimatmedevtenhet och ”att välfärdsstaten har utarmats under samma period som konsumtionen minskat.”

”De senaste åren har skolor, förskolor och äldreboenden alltmer privatiserats och sålts ut. I jakten på ökad vinst har lyxkost som mjölk fått försvinna” skriver Karim, som därefter ändå landar där artikeln började, i en personlig motvilja.

”Jaja, för ett icke- laktosintolerant barn är det bra att dricka mjölk. Men för vuxna kan en för hög konsumtion snarare vara skadligt. Även för omgivningen. För undertecknad vänder det sig i magen när en vuxen person halsar ett glas mjölk” avslutar hon artikeln.

I USA har mjölkdrickande kommit att förknippats med högerextremism tack vare en ironisk trollningskampanj på sidor som 4-chan.

I Sverige orsakade tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali (M) ramaskri på Twitter när han poserade med ett glas mjölk, samtidigt som han gjorde OK-tecknet, som på ett liknande sätt förknippats med högerextremism.

Den kopplingen tar Karim emellertid inte upp i sin text.

Läs även: Hanif Bali drack mjölk i Almedalen anklagas för att passera ”den bruna gränsen”

Läs även: Här gör Bilan Osman OK-tecknet tillsammans med Förtalsombudsmannen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag