Väljarna hotar göra kaos med MP – Jumboplats i TV4 Väljaropinion

Bild: Bengt Nyman/CC BY 2.0/Sveriges riksdag
  • Tisdag 31 maj 2022 2022-05-31
E-post 1218

Miljöpartiet passeras av Liberalerna i TV4:s Väljaropinion för maj och hamnar på sista plats med 2,9 procent. Samtidigt behåller de rödgröna partierna utan MP ett tryggt övertag i mätningen, med 179 mandat mot 170 för det blågula blocket.

Liberalerna ökar med 0,9 procentenheter till 3,2 procent. Det är fortfarande en bra bit under riksdagsspärren, men TV4:s politiska kommentator Ulf Kristofferson menar att resultatet är psykologiskt viktigt för L.

– För ett sådant litet parti som har legat så oerhört lågt, de var nere på 2,3 procent, så betyder det väldigt mycket att klättra upp till 3,2 procent istället.

Läs även: Stenevi står fast vid hot att ”göra kaos” – anklagar V för SD-samarbete

Enligt Kristofferson kan högre opinionssiffror också få en mer handfast betydelse på valdagen.

– Där någonstans, när man kommer över 3 procent, då blir det möjligt att få stödröster från andra partier, som tycker att Liberalerna då i det här fallet är värda att rädda kvar i riksdagen. Så det blir ett annat läge.

Sedan den förra TV4 Väljaropinion i mars har Liberalernas tidigare partiledare Nyamko Sabuni avgått och ersatts av Johan Pehrson.

– Det är uppenbart också att Johan Pehrson trivs i den här rollen, han har fått en bra start, han utstrålar självförtroende och han verkar gå hem hos de egna. Han verkar också gå hem hos de andra borgerliga partierna, säger Kristofferson.

Läs även: Miljöpartister sämst på att sänka värmen under elkrisen

För det andra krisande partiet MP ser det dystrare ut enligt Kristofferson. Partiet når bara 2,9 procent och har dessutom nackdelen av att tillhöra ett mer splittrat partiblock.

– Miljöpartiet har ju lämnat regeringen för att de inte kunde samarbeta, eller ville fortsätta att samarbeta med Socialdemokraterna, så att de har ju också svårare.

– De får ju liksom ingen draghjälp av andra partier medan Liberalerna kan få draghjälp av framförallt Moderaterna.

TV 4 Väljaropinion är en sammanvägning av olika opinionsmätningar som görs av Göteborgs universitet för TV4.

Läs även: Noll procents förtroende för MP-politik

TV4 Väljaropinion i mars

Förändring sedan mars månads väljaropinion inom parentes.

Socialdemokraterna 32,2 (-0,6)

Moderaterna 21,4 (-0,2)

Sverigedemokraterna 17,9 (-0,5)

Vänsterpartiet 8,3 (0,0)

Centerpartiet 6,5 (-0,6)

Kristdemokraterna 5,6 (+0,2)

Liberalerna 3,2 (+0,9)

Miljöpartiet 2,9 (+0,1)

Läs även: Varningen från MP: Ska ”göra KAOS” med meningsmotståndare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag