Kaféet om bojkotten av sverigedemokratens företag: ”Förstorar baksidorna av mångfaldens Sverige”

Kan innehålla soja. Foto: Lotus Head
  • Tisdag 21 aug 2018 2018-08-21
E-post 1598

VÄXJÖ Kafé de luxe i Växjö bekräftar nu att man bryter samarbetet med en leverantör för att mannen som driver företaget är sverigedemokrat. På Facebook skriver ledningen att det vore ”som ett ställningstagande för partiet” om man fortsatte köpa kaffe av SD-kandidaten.

Simon Bring driver Smålands Kafferosteri och skrev på måndagen ett Facebookinlägg om att hans företag har förlorat en kund. Det är Kafé de luxe i Växjö som har beslutat sig för att avsluta samarbetet – eftersom Simon Bring är politiskt aktiv i Sverigedemokraterna.

Läs mer: Kafé bryter samarbete med kaffeleverantör – för att chefen är sverigedemokrat

Nu har ledningen på Kafé de luxe gjort ett uttalande på sin Facebooksida där man bekräftar att man avslutar samarbetet efter att ha fått veta att Simon Bring kandiderar för SD i valet. De skriver att man väljer sina leverantörer utifrån bland annat etiska faktorer. Det innebär till exempel att man väljer bort många amerikanska produkter sedan Donald Trump blev president.

Produkter som har något slags koppling till SD är alltså inte heller önskvärda:

”Vi har den bestämda uppfattningen att Sverigedemokraternas intåg i det politiska rummet gjort stor skada på landet. Partiet lyckas – bl.a. genom att förstora baksidorna av mångfaldens Sverige och att propagera för hårdare kriminalpolitik måla upp en mörk bild av ett i grunden synnerligen väl fungerande samhälle”, skriver ledningen och fortsätter:

”Med siktet inställt på folkets rädsla sprider de misstro människor emellan. I det land där tillit och öppenhet människor emellan länge varit en grundsten, växer nu istället misstänksamhet, rädsla och hat. Vi ser det som en solklar uppgift för varje svensk att motarbeta denna utveckling av samhället.”

Vill öka toleransen

Man avslutar meddelandet med att säga att alla är välkomna till kaféet då man hoppas ”möjliggöra oväntade möten och öka toleransen mellan människor med olika bakgrunder”. Men att servera kaffe som har rostats av en aktiv sverigedemokrat går inte an då det blir ”som ett ställningstagande för partiet”.

Nyheter Idag intervjuade i måndags Simon Bring, som kandiderar till kommun- och landstingsfullmäktige för SD. Då uttryckte han oro för den splittring som blir av att vissa inte kan samarbeta med folk som har andra åsikter:

– Jag vill gärna att folk talar om sådant här, för förr eller senare kommer vi ju till de här splittringarna om man ska gå den där vägen. Det slutar bara på ett sätt och det är ju krig, sade han.

Läs även: Arabisk artist uppträder på Göteborgsfestival – då tas Pride-dekorationerna ned

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag