Kakabaveh drar tillbaka stödet till regeringen: ”Vikt ned sig” för Erdoğan

Amineh Kakabaveh (-). Bild: Skrämavbild, riksdagens webb-TV.
  • Måndag 16 maj 2022 2022-05-16
E-post 473

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh, vars röst gav Magdalena Andersson statsministerposten, säger att hon kommer sluta rösta med regeringen i protest mot att regeringen ”vikt ned sig” för Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, rapporterar Expressen.

– Jag tror att Sverige i någon mån kommer att vika sig för Erdoğans krav, och då är det kurderna som hamnar i kläm. Regeringen har delvis redan vikt ned sig, genom att rätta sig i ledet och säga att man håller med Erdogan om att PKK är terrorister, säger Kakabaveh till Expressen.

– Men han menar inte bara PKK, utan han menar alla kurder. Alla som är en röst för kurdernas rättigheter är terrorister enligt Erdoğan, fortsätter hon.

Det tillbakadragna stödet innebär att Kakabaveh inte längre kommer delta i några avgörande omröstningar.

– Jag kommer inte medverka i några avgörande omröstningar om man inte tar bort terrorstämpeln från totalt oskyldiga människor. Just nu verkar ett Natomedlemskap viktigare än att stå upp för Sveriges principer för demokrati och solidaritet. Det är oroväckande för mig och många andra kurder, säger Kakabaveh.

En regeringskälla tonar ned betydelsen av Kakabavehs avhopp till Expressen.

– Hon är på väg att lämna och är inte en faktor här, säger källan.

I överenskommelsen mellan Kakabaveh och Socialdemokraterna om att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister ingick ett fördjupat samarbete med kurdiska PYD i nordöstra Syrien.

Erdoğan har hotat med att blockera Sveriges Natomedlemskap på grund av att landet är hemvist för vad han kallar terrorister, som han också menar representeras i det svenska parlamentet.

– Vi var väldigt tydliga med att vi anser att PKK är en terroristorganisation. Men liksom många andra av Natos allierade har vi också samtal med andra kurdiska organisationer, sade Ann Linde till SVT på söndagen.

– De tycker till exempel att i princip alla kurder i nordöstra Syrien tillhör samma organisation. Det anser inte vi, det anser inte USA, och så vidare, fortsatte hon.

Läs även: Erdoğan motsätter sig svenskt Nato-medlemskap: ”Gästhem för terrorister”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag