Kakabavehs tuffa fråga: Vad kommer Wallström kräva av Iran?

Bild: Bengt Oberger/Johannes Jansson/norden.org
  • Torsdag 22 aug 2019 2019-08-22
E-post 340

Margot Wallström försvarar att hon inte tog Iranska utrikesminister i hand med ”hälsningsritualer” inte ska ”få stå i vägen” för att diskutera bland annat mänskliga rättigheter med den islamistiska diktaturen. Nu ställer emellertid Amineh Kakabaveh (V) en skriftlig fråga om exakt vad Wallström kräver av Iran när det gäller mänskliga rättigheter.

Kritiken mot Margot Wallström för mötet med Irans utrikesminister Javad Zarif har varit hård, i synnerhet för att Wallström gick islamisten Zarif till mötes genom att inte skaka hand.

Läs även: Margot Wallström skakade inte hand med Irans utrikesminister: ”Det gör vi aldrig”

Ingenting blev bättre av att Wallström påstod att ”iranier hälsar tyvärr inte på kvinnor i hand”, vilket fick Hanif Bali att spekulera i hur Wallström hälsar på civilminister Ardalan Shekarabi, som – liksom Bali – har iransk bakgrund.

Wallström försvarar sig med att den diplomatiska kontakten med Iran är ”ett verktyg”, och att man ska diskutera olika frågor som kriget i Jemen, mänskliga rättigheter och situationen i Hormuz-sundet, där Iran bland annat beslagtog en svenskägd oljetanker i slutet av juli.

Så exakt vad är det Wallström kommer ta upp angående mänskliga rättigheter med sin iranska motpart? Den frågan ställer Amineh Kakakbaveh (V) – även hon med iransk bakgrund – i en skriftlig fråga i riksdagen betitlad ”Mänskliga rättigheter i Iran” som lämnats över till utrikesministern på måndagen.

Kakabaveh skriver att ”många svensk-iranier känner en stark oro inför Irans utrikesminister Javad Zarifs besök i Sverige och hans sammanträffande med utrikesminister Margot Wallström”, och påpekar att avrättningarna i Iran har ökat, och att ”kränkningar och förföljelser av fackliga aktivister och kvinnorättskämpar, kurdiska och andra minoriteters frihetskämpar har varit omfattande” under Hassan Rohanis regim, trots att han framställts som en liberal i många västerländska medier.

Läs även: Amineh Kakabaveh stängs ute från utskotten av Vänsterpartiet: ”Ren och skär mobbning”

Kakabaveh påminner också om fallet med svensk-iranske läkaren i katastrofmedicin Ahmadreza Djalali, ”som på absurda grunder anklagas för spioneri” och dömts till döden i den teokratiska diktaturen Iran, samt flera andra fall där människorättsaktivister torterats och dömts till fängelsestraff.

Med anledning av det ställer Kakabaveh frågan ”vad avser ministern att kräva när det gäller respekten för mänskliga rättigheter och frigivning av bland andra Djalali, Sotoudeh, Arabi, Bakhsi, Abdi och alla politiska fångar och samvetsfångar vid mötet med Javad Zarif?”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag