Källa: ABF nästa mål efter lotterierna

Bild: Dylan Nolte/Unsplash/Nyheter Idag
  • Fredag 12 maj 2023 2023-05-12
E-post

En källa inom Sverigedemokraterna uppger till Dagens Nyheter att statsbidragen till ABF är nästa mål när regeringen och Sverigedemokraterna ska dra åt bidragskranen till Socialdemokratin. 

– Partierna i samarbetet är överens om att man måste försöka göra upp med den här gräddfilen till offentlig finansiering som S har skapat för sig själva, säger källan.

Regeringen och Sverigedemokraterna ska utreda ett förbud mot partipolitiska lotterier, ett drag som skakar Socialdemokraterna i grunden. Lotterierna står nämligen för nära hälften av Socialdemokraternas inkomster.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har kallat ett förbud mot partipolitiska lotterier för ”ett sätt att försöka tysta politiska motståndare och deras möjligheter att bedriva politiskt folkrörelsearbete”.

– Det här handlar om en specifik lagstiftning som i praktiken riktas mot ett enskilt politiskt parti. Det är arbetsmetoder som man inte trodde man skulle se i svensk politik. Det är något vi förknippar med länder med en auktoritär regim, sade Andersson till Dagens Nyheter.

Nu inleder Socialdemokraterna en motoffensiv mot de blågula partierna, där man bland annat ska agera för att begränsa regeringens makt.

– Vi behöver titta på detta i alla utskott och olika kommittéer som vi sitter i. Vi kommer inte att medverka till att flytta mer befogenheter till regeringen på parlamentets kostnad, säger Lena Hallengren, gruppledare för S i riksdagen, till Dagens Nyheter.

Motivet bakom motoffensiven är enligt Hallengren dels förbudet mot partipolitiska lotterier, men också regeringens hantering av myndighetschefer och sänkta bidrag till civilsamhällesorgaisationer.

– Det är klart att det får konsekvenser i relationerna om man har en regering som utnyttjar lagstiftningsverktyget på det sätt som man gör, säger Hallengren.

Läs även: S-topp leder BÅDE Skatteverket och S-lotterierna

Läs även: Så drabbas S av förbud mot partilotterier: ”Ett jätteavbräck”

Från regeringshåll tar man emellertid angreppen från Socialdemokraterna med ro.

– Brösttonerna och att vårt förslag skulle påminna om Polen och Ungern är snarare att skrika på vargen. Vi har väljarna med oss i de stora sakfrågorna, så därför försöker S importera en amerikansk retorik om att peka ut sina motståndare som onda, säger Martin Borgs (M) till Dagens Nyheter.

Enligt en källa inom SD har de blågula partierna även siktet inställt på att strypa de statliga medel som den socialdemokratiska rörelsen får igenom ABF.

– Det är ohyggliga mängder pengar som strömmar in till ABF från staten varje mandatperiod. Och det är en integrerad del av den socialdemokratiska rörelsen. Partierna i samarbetet är överens om att man måste försöka göra upp med den här gräddfilen till offentlig finansiering som S har skapat för sig själva, säger en SD-källa till Dagens Nyheter.

Örebropartiets partiledare Markus Allard har tidigare föreslagit att regeringen stryper bidragen till ABF i en intervju med Nyheter Idag.

– De skulle kunna gå vidare med att klippa stödet till folkbildningen. Här måste man komma ihåg att folkbildning generellt sett är en väldigt fin idé – som mycket av det den gamla socialdemokratin stod för. Det finns en jättebra intention med partistödet också, men som med allt annat har det svävat iväg och blivit något annat idag, sade Allard.

– Men inom folkbildningen hittar vi ju de här så kallade studieförbunden. Titta på ABF Botkyrka, är det knypplande tanter som sitter där? Det är ju inte så, utan det är kriminella, en allians med kriminella där. Det är vad ABF används till idag i stort sett, sedan finns det säkert undantag.

Läs även: Allard om förbudet mot S-lotterier: ”Principen måste vara att fortsätta jaga dem”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag