Kallas högerextremt och antisemitiskt av Expo – men Bildt tar inte avstånd

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 6 mar 2014 2014-03-06
E-post 0

Stiftelsen Expo i Sverige betraktar det ukrainska partiet Svoboda som ett högerextremt parti ökänt för sin antisemitism. Men Sveriges utrikesminister Carl Bildt tar inte avstånd från partiet. – Jag ser inte risken att Svoboda står i vägen för den demokratiska utvecklingen, säger han i en Sveriges Radio-intervju.    

Det högernationalistiska patiet Svoboda, som ingår i Ukrainas nya västvänliga regering, har kritiserats hårt för sin högerinriktning. Enligt stiftelsen Expo i Sverige är det ett högerextremt och antisemitiskt parti. I ”Expo Idag” beskrivs Svoboda som ”extremhöger…ökänt för sin antisemitism och homofobi”.

I styrelsen för Expo sitter bl a en ledamot med bakgrund i moderaterna. Men utrikesminister Carl Bildt (M) tar inte avstånd från Svoboda. I Sveriges Radio P1 Morgon idag (torsdag) intervjuades han och konstaterade följande när samtalet kom in på Svobodas demokratiska pålitlighet:

-Jag ser inte risken att Svoboda står i vägen för den demokratiska utvecklingen.

Han medgav dock att han inte träffat företrädare för Svoboda – däremot ledande företrädare för andra partier med plats i Ukrainas nya regering.

-Det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd, säger han i intervjun.

Möter kritik i sociala medier

I partiet Sverigedemokraterna har tidigare en medlem uteslutits för att ha ”gillat” Svoboda på facebook. Nu möter Carl Bildt hård kritik i sociala medier.

 

Även från Vänsterpartiet riktas kritik mot Carl Bildts hållning gentemot Svoboda. ”Det är illa” förklarar Jonas Sjöstet på twitter.

 

LÄS OCKSÅ: Fördjupat reportage om svenska ultranationalister på plats i Kiev, för att stödja Svoboda.

Ingen kommentar från Expo

Hos stiftelsen Expo går det inte att få någon kommentar till utrikesministerns konstaterande att Svoboda inte står i vägen för Ukrainas demokratiska utveckling. Nyheter Idag söker först Jonathan Leman, researcher och skribent kring högerextrema ideologier och rörelser hos Expo.

-Jag är inte i tjänst nu, svarar han i telefon. Jag ska med ett plan, jag hinner inte prata. Du får prata med någon av mina kollegor.

Expos kommunikationsansvarige David Lagerlöf vill inte ge någon kommentar när vi når honom utan hänvisar till redaktören för tidskriften Expo, Anders Dalsbro. Han är dock upptagen hela eftermiddagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag