Källor: Björklund vill gå över till de rödgröna

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 8 Nov 2018 2018-11-08
E-post 780

SVERIGE Enligt Expressens ”tunga” källor inom Liberalerna lutar partiledaren Jan Björklund alltmer åt att vilja byta block till de rödgröna. Nu inväntar han besked från Centerpartiets Annie Lööf så att de kan gå över tillsammans.

På onsdag nästa vecka kommer riksdagen att rösta för eller emot en regering ledd av Ulf Kristersson (M). Men Allianskollegan Jan Björklund har redan meddelat att han kommer att rösta nej, eftersom Kristerssons regeringsmodell kräver stöd från Sverigedemokraterna.

Björklund säger att han helst vill ha en regering bestående av Alliansen och Miljöpartiet. Men enligt Expressens källor öppnar han alltmer för att gå över till det rödgröna blocket.

– Det finns signaler som tyder på det, säger en ”tung” L-källa enligt Expressen.

– Han kommer ge sken av att han vill ha en alliansregering ”ända in i kaklet”, men så är det inte, säger en annan källa inom partiet.

En del partikamrater är missnöjda med att Björklund inte vill rösta för Kristersson nästa vecka. En av dem säger att Björklund inväntar besked från Annie Lööf så att de tillsammans kan byta block. En annan källa med insyn bekräftar att C-ledarens agerande har stor inverkan på Björklund.

– Jag har svårt att se att han vill gå över till de rödgröna redan nu. Det är snarare att han tar det steget när det kommer till en punkt där det står mellan extraval och det. Det är i det läget man kommer att värdera det. Om Annie Lööf får statsministerposten är det lösningen på allt.

Annie Lööf har inte gett besked om hur C kommer att rösta på onsdag, men har tidigare sagt att hon inte kommer att ingå i en regering som behöver stöd från SD.

Socialdemokraternas Stefan Löfven har sagt sig vara öppen för ett samarbete med C och L.

En som har kommenterat Expressens nyhet är Göteborgs-Postens ledarskribent Jenny Sonesson.

Callis Amid, som var riksdagskandidat för L, kommenterar Björklunds och Lööfs ageranden.

Läs även: Lööfs jubel efter att Alliansen gjort upp med Vänsterpartiet: ”Stort grattis”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag