Källor: Polisen rundade lagen för att hindra koranbränningar

Foto: Tobias Hellsten CC BY-SA 4.0
  • Lördag 20 maj 2023 2023-05-20
E-post 0

Inte färre än tio gånger tvingades polisen backa efter att ha fått domstolsbeslut emot sig. Men trots det fortsatte man med försöken att stoppa Rasmus Paludans koranbränningar. Enligt källor till Dagens Nyheter ska myndigheten medvetet ha rundat lagen för att neka dansk-svensken tillstånd, samtidigt som de upplevde press från politikerhåll.

Tio gånger förlorade Polismyndigheten i domstolen efter att ha nekat Rasmus Paludan demonstrationstillstånd. Anledningarna som uppgavs var resursbrist, tidsbrist och ordningsstörningar.

Men inget av skälen godtogs av förvaltningsdomstolarna. När det gäller ordningsstörningar meddelar förvaltningsrätten i en dom från den 6 maj 2022 att polisen enbart får neka demonstrationstillstånd ifall det är arrangören som står för ordningsstörningen.

Läs även: Kammarrätten ger polisen bakläxa – fel att ställa in Paludan-demonstration

Att polisen ändå valt att fortsätta med sina försök att stoppa Paludan får flera enskilda poliser att reagera.

– Paludans person och hans hetsande stil gör att han skymmer sikten. Då ser man inte vad det här egentligen handlar om, att svensk yttrandefrihet är hotad, säger dialogpolisen Fredrik Jonson till Dagens Nyheter.

Jonson är en av få inom polisen som har mod nog att vädra sina åsikter öppet i frågan. Han ser det som problematiskt att myndigheten inskränker en enskild medborgares demonstrationsrätt på grund av hot och våldsamma kravaller.

– Det innebär att vi gör inskränkningar i demokratin utefter den som kan manifestera våldskapital helt enkelt. Det gör att det förskjuter den demokratiska diskussionen, så att man kan påverka samhället genom våld och hot, säger Jonson.

Läs även: ”Allmänheten ser att vi är i avsaknad av kontroll”

Enligt DN:s källor är anledningen till att polisen vid så många tillfällen bortsett från domstolsbesluten att man upplever en press från muslimska grupper samt politiker inom både socialdemokratin och den borgerliga sidan.

Bland annat ska polisledningen ha känt sig pressade av S-regeringen att neka tillstånd när Paludan ville bränna koranen den 1 maj 2022 i Stockholms innerstad, efter påskens korankravaller. Detta enligt dokumentation som tidningen tagit del av.

Men dåtidens justitieminister Morgan Johansson känner inte igen den bilden.

”Det här är inget jag känner till. Polisen informerade oss löpande om hur de hanterade och förberedde sig för koranbränningarna, men vi lade oss självklart aldrig i deras tillståndsgivning”, skriver han i ett mejl till DN.

På Twitter är det flera som reagerar på DN:s uppgifter. Däribland polisen Peppe Larsson, som säger att han inte är jätteimponerad.

Rikspolischef Anders Thornberg tackar nej till en intervju med DN.

Läs även: Torterades i Irak – fick inte bränna koranen i Sverige

Läs även: Kommer inte bränna koran trots dom: ”Vill bara få Erdogan att stoppa ansökan”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag