Kamelmannen får fängelse för motorsågshot

Foto från polisens utredning.
  • Tisdag 9 mar 2021 2021-03-09
E-post 63

KUNGSBACKA Nyheter Idag har tidigare rapporterat om att en man i 40-årsåldern på kvällen den 25 januari stormade in på en restaurang i centrala Kungsbacka med en startad motorsåg i högsta hugg. Av förhören har det framkommit att mannen var upprörd över att hans kompis portats från krogen. Nu döms mannen till tre månaders fängelse.

I rätten har mannen förnekat brott och menat att han saknade uppsåt att hota de som befann sig inne på restaurangen. Domstolen dömer honom för olaga hot – men av normalgraden och inte grovt brott som åklagaren yrkat på. Detta för att händelseförloppet var kortvarigt och att mannen ”inte befunnit sig i någon målsägandens omedelbara närhet”.

Mannen döms även för vårdslöshet i trafik. Den 6 december förra året körde han i hög hastighet om en annan bil och hamnade på fel sida om en refug. När han skulle återvända till rätt fil tappade han kontrollen och körde av vägen.

Mannen har hävdat att han var passagerare i bilen och inte förare när olyckan skedde. Det motsägs dock av att det är hans bil och att hans DNA återfanns på den utlösta airbagen på förarsidan. Domstolen menar att han måste ha varit föraren. Han frias dock från misstanken om olovlig körning då det visat sig att han hade rätt att köra personbil vid tillfället.

Mannen frias även från bedrägeri. Han hade köpt en motorsåg i sin arbetsgivares namn utan lov, men domstolen menar att företaget inte har lidit skada så som det anges i bedrägeribestämmelsen, och därmed ogillas åtalet.

Som påföljd ska mannen tillbringa tre månader i fängelse. Domstolen har tagit i beräkning att mannen i somras dömdes för bland annat misshandel och olaga hot, och att han nu har återfallit i liknande brottslighet. Han ska även betala runt 7 000 kronor i skadestånd till tre av de som befann sig på restaurangen.

Sommaren 2019 hamnade mannen i klammeri med rättvisan i Turkiet. Enligt den turkiska åklagaren kom han då på kamelrygg till ett hotell och misshandlade personalen där med en träpåk. I förhör med den lokala polisen förnekade han brott och hävdade att det var han som blev attackerad.

Läs mer om fallet: Kamelryttaren inför rätta för motorsågshot: ”Ville att det skulle bullra lite grann”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag