”Kan invandring ödelägga Norge?” – norsk tv tar lärdom från Sverige

Tino Sanandaji intervjuas om Sverige. Foto: Faksimil NRK
  • Fredag 4 jan 2019 2019-01-04
E-post 1917

MALMÖ Norska NRK har gjort ännu ett program om så kallade ”svenske tilstander”. Programledaren Leo Ajkic besöker stadsdelen Rosengård i Malmö för att ta reda på hur invandringen har påverkat Sverige – och vad norrmännen kan göra för att undvika samma utveckling.

”Kan invandring ödelägga Norge?” För att besvara frågan åker NRK:s Leo Ajkic till stadsdelen Rosengård i Malmö. I Norge är många nämligen oroliga för att deras land ska bli mer som Sverige, med ökad otrygghet och framväxande parallellsamhällen till följd av hög invandring.

På plats i Rosengård träffar programledaren bland annat nationalekonomen Tino Sanandaji som menar att det finns substans i begreppet ”svenske tilstander”.

– Bland de här invandrartäta områdena har kriminaliteten nått nivåer som vi egentligen aldrig sett i Skandinavien tidigare, säger Sanandaji.

Leo Ajkic träffar också Idris, en ung kille som växt upp i Rosengård och livnär sig på att sälja narkotika. Samtidigt har han en bror som är ”helt straight” och aldrig varit i klammeri med rättvisan. Vill man så kan man ha ett normalt liv med skolgång och jobb, konstaterar Idris.

– Jag är svarta fåret i familjen, säger han.

”Ett gammalt svenskt ordspråk är att man måste slå på norsk TV för att se tillståndet i Sverige”, skriver Tino Sanandaji i ett Facebookinlägg om NRK:s program.

Förra året sände NRK ett annat program om Sverige där rapparen Ken Ring intervjuades. Han slog då bland annat fast att så kallade no go-zoner finns i Sverige och förutspådde ”öppet krig på gatorna i Stockholm” inom 20 år.

Läs även: Hund ströps till döds – nu åtalas två män

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag