Justin Trudeau i blåsväder efter att ha sminkat sig brun

Justin Trudeau, Kanadas premiärminister Foto: G20 Argentina
  • Torsdag 19 sep 2019 2019-09-19
E-post 150

Kanadas premiärminister Justin Trudeau är i blåsväder efter att Time Magazine avslöjat ett foto där han hade sminkat hela ansiktet mörkt på en skolfest med temat ”Tusen och en natt”.

Fotot togs på våren 2001 då den 29-årige Trudeau var lärare på privatskolan West Point Grey Academy. På fotot har Trudeau på sig en turban och är brunsminkad över ansikte och händer. Fotot publicerades i skolans årsbok för 2000–2001.

– Jag skulle inte ha gjort det. Jag borde ha vetat bättre och gjorde inte det. Jag är verkligen ledsen, sade Trudeau till reportrar på en akutinsatt pressträff efter att fotot avslöjats på onsdag kväll.

På frågan om han ansåg att fotot är rasistiskt svarade Trudeau:

– Ja, det var det. Jag tyckte inte det var rasistiskt då, men nu vet vi bättre.

West Point Grey Academy är för närvarande en av de dyraste privatskolorna i Vancouver, och under sin valkampanj 2015 tonade Trudeau ned sina erfarenheter av privatskolan, för att istället fokusera på sin tid som lärare på en statlig skola i Vancouver.

Trudeau avslöjade även att han sminkat sig i så kallad ”blackface” under sin skolgång, när han framförde den jamaicanska folkvisan “Day-O”.

– Jag ångrar djupt att jag gjorde det, sade Trudeau.

Läs även: ”Peoplekind” istället för ”mankind” – Trudeaus politiskt korrekta nyspråk hånas

Trudeau får hård kritik efter pressträffen från oppositionsledaren Andrew Scheer.

– Brownface är en öppet hånfull och rasistisk handling. Det var lika rasistiskt 2001 som det är 2019. Vad kanadensarna ser är en person helt utan omdöme och integritet, och någon som inte är i skick att leda det här landet, säger Scheer i ett uttalande.

Justin Trudeau, som leder det liberala partiet i Kanada, har tidigare gjort sig känd för sin politiska finkänslighet, som när han introducerade det mer ”inkluderade” ordet ”peoplekind” istället för ”mankind” på en allmän frågestund.

Den nya skandalen kommer väldigt olägligt för Trudeau, som inledde sin återvalskampanj den 11 september i skuggan av en annan skandal, där Trudeau misstänks för att ha pressat sin tidigare tidigare justitiekansler Jody Wilson-Raybould att stoppa ett åtal mot ett stort kanadensiskt byggföretag som anklagades för mutbrott och bedrägeri.

Läs även: Avgångskrav mot Trudeau efter korruptionsskandal

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag