”Kändes som en sekt” – Pontus, 31, filmade sossarnas nazi-attacker mot KD och M

  • Onsdag 1 maj 2019 2019-05-01
E-post 3356

Stefan Löfven beskrev M och KD som högerextrema. Minuter innan dess stod Lina Farhat från S-kvinnor på samma scen och varnade att ny judeutrotning väntar med KD och högern. Mitt i allt detta stod Pontus Persson, 31 år från Umeå, och filmade med mobilen. – Det var bisarrt, säger han till Nyheter Idag.

Socialdemokraterna tycks inte sky några medel i sina attacker mot oppositionen inför stundande EU-val. När partiet firade första maj i Umeå beskrev statsminister Stefan Löfven både Moderaterna och Kristdemokraterna som ”högerextrema”. Än värre lät det minuterna innan Löfven gick upp på scenen när Lina Farhat från S-kvinnor höll en apell.

– Förintelsen började inte med gaskamrarna. Högern har aldrig varit så bra organiserade i Europa, men dom mobiliserar i detta nu för att ta makten. Samtidigt håller det på att bildas ett nytt högerblock i Sverige. Ingen har väl missat att KD, med Ebba Busch Thor i spetsen, kommer att samtala med Sverigedemokraterna.

Mitt i allt stod Pontus Persson, 31 år, och dokumenterade de politiska talen med sin mobiltelefon. Han är studerande, har tidigare arbetat som ställningsbyggare och kallar sig själv liberalkonservativ. När Nyheter Idag når honom över telefon är han luttrad.

– Det var bisarrt. De målade ut KD och M som nazister, det var i princip vad de gjorde. Och det stod folk och applåderade åt, säger han

Vad tänkte du själv när du stod där?

– Jag har växt upp i Umeå, jag är så avtrubbad. Men det kändes som en sekt.

Själv kallar han Umeå för ”Norrlands svar på Södertörn”, det vill säga att staden är väldigt röd politiskt sett. Själv stod han i en T-shirt med texten ”Krossa socialismen” samt budskapet att ”socialism är ondska”, en t-shirt som saluförs av komikern och debattören Aron Flam.

Tidigare under dagen attackerades två fotografer i Stockholm när de skulle dokumentera LO:s första maj-firande. Men själv var aldrig Pontus Persson orolig för fysiskt våld, trots att han stod där i sin t-shirt.

– Nej, jag tyckte mest de såg chockade ut när de kollade på mig. De visste inte hur de skulle reagera. Det är inte så vanligt att någon, på första maj i Umeå, när Löfven ska hålla tal, går i en t-shirt med budskapet ”krossa socialismen”, säger han på torr norrländska.

Läs också: Varnar att ny judeförintelse väntar med KD och högern – minuter innan Löfven går upp på samma scen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag