Kändisar hyllar aktivist som stoppade utvisning av afghan – så säger lagen om tilltaget

Malena Ernman. Foto: Elisabeth Frang
  • Tisdag 24 jul 2018 2018-07-24
E-post 6462

SVERIGE En aktivist stoppade på måndagskvällen utvisningen av en afghan på Landvetter flygplats. Nu hyllas hon på sociala medier av bland andra Malena Ernman.

På måndagskvällen skulle en 52-årig man utvisas med flyg till Afghanistan, men blev till slut kvar i Sverige. Aktivisten Elin Ersson hade köpt en biljett på samma plan och vägrade sätta sig ner om inte kaptenen gav order om att afghanen skulle gå av. Efter cirka tio minuter på planet, där aktivisten livesände allt på Facebook, gav piloten vika och sade åt både Elin Ersson och afghanen att lämna planet.

Läs mer: Aktivist tilläts stoppa plan – hindrade utvisning av afghan

På sociala medier prisas hon nu för aktionen. Operasångerskan Malena Ernman är en av de som stämmer in i hyllningskören: ”Elin Ersson är den starkaste människa jag sett på oerhört länge. Hennes civilkurage för att rädda en annan människas liv är enastående”, skriver hon på Facebook.

På Twitter skriver advokaten och skribenten Viktor Banke att aktivisten hade goda skäl att stoppa Migrationsverkets beslut från att verkställas. Hans inlägg gillas av bland annat rapparen Nabila Abdul Fattah och SVT-reportern Evin Rubar.

 

Viktor Banke har senare sagt att Nyheter Idag tillskriver honom en åsikt som han inte har. ”’Det får anses vara goda skäl’ syftar på hennes perspektiv, hennes bevekelsegrund, som kommentar till det trubbiga (vanskliga) i civil olydnad”, skriver han i ett förtydligande på Twitter.

Robin Calmegård, programledare för RIX FM, skriver i en kommentar till Banke om Erssons film: ”Såg den inatt. Så jäkla imponerad.”

I en tidigare version av artikeln uppgavs att Calmegård höll med Banke.

Kommer att göra nytt försök

Det var Kriminalvårdens uppdrag att utvisa mannen. Ulf Mossberg, som är pressekreterare på myndigheten, säger att han fick föras tillbaka till förvaret och att man nu börjar planera ett nytt försök att utvisa honom, möjligtvis med ett chartrat plan.

– Det är inte så mycket vi kan göra åt det. Vi har fått ett uppdrag och vi har att verkställa det, säger han.

Flygkaptenen kunde ha valt att bara kasta ut aktivisten som störde flygningen, men nu tvingades även afghanen och Kriminalvårdens personal lämna planet.

– Vi har inga kommentarer eller åsikter om det. På ett flygplan gäller ju luft- och sjöfartslagarna och dem har vi att förhålla oss till. Det är som det är, säger Ulf Mossberg.

Nyheter Idag har sökt Elin Ersson för en kommentar. I en intervju för Jönköpings-Posten vidhåller hon att hon inte gjorde något olagligt när hon ignorerade flygkaptenens order. Däremot kan flygbolaget Turkish Airlines ge henne ”böter” för den försening hon orsakade, säger hon.

Enligt polisens kommunikationsavdelning i region Väst har ingen polisanmält aktivisten ännu. Luftfartslagen säger dock att den passagerare som ”inte åtlyder vad befälhavaren bestämmer om ordningen ombord” ska dömas till böter eller fängelse i högst sex månader (13 kap. 4 § 10. p).

Läs även: Högljudd afghan utvisas i specialchartat plan: ”Då kan de gapa hur mycket de vill”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag