Kändisupprop mot Israel sågas

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 3.0/lewis chaplin/CC BY-SA 3.0Bengt Nyman/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 31 jan 2024 2024-01-31
E-post 0

Det kändisupprop för att porta Israel från ESC som undertecknats av bland andra Robyn, Malena Ernman och Yasin, får hård kritik i sociala och traditionella medier. Flera kritiker noterar att undertecknaren Yasin dömts till fängelse för förberedelse till människorov, samtidigt som uppropet ignorerar de israeler som fortfarande hålls fångna av Hamas.

På tisdagen publicerade Aftonbladet Debatt ett upprop undertecknat av 1 005 svenska artister med krav om att utesluta Israel från Eurovision Song Contest.

Bland undertecknarna märktes välkända artister som Robyn, Mauro Scocco och Timbuktu, den brottsdömda rapparen Yasin, hovsångaren Malena Ernman och musikgruppen Kofia, som ligger bakom den ökända låten ”Leve Palestina och krossa sionismen”.

Både uppropet och enskilda undertecknare har fått hård kritik.

I en ledartext i Svenska Dagbladet kallar Peter Wennblad uppropet för  ”inget annat än ett hån. I första hand mot dem som överlevde slakten den 7 oktober. Men också mot många av artikelförfattarna själva, vilkas kunskaper i Mellanösternfrågor möjligen sträcker sig till att kunna peka ut Israel på en blindkarta.”

Wennblad noterar att uppropet undertecknats av rapparen Yasin. ”Han har av polisen pekats ut som medlem i det kriminella nätverket Shottaz och som häromåret dömdes till fängelse för att ha förberett en kidnappning. Dock inte till Gaza” skriver Wennblad.

Även Hanne Kjöller tar upp Yasin och hans dom i sin text på Dagens Nyheters ledarsida. ”Människorov, är inte det typ samma sak som Hamas håller på med? Och som alltså inte, enligt kulturvänstern, utgör något skäl för bojkott eller avståndstagande eftersom det är viktigt att ’separera musiken från personen’. Såvida det inte handlar om Israel” skriver Kjöller bland annat.

Läs även: Hovet om Malena Ernman: ”Innehar fortfarande titeln”

Läs även: Svenska artister kräver att Israel portas från Eurovision

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag