Svenska artister kräver att Israel portas från Eurovision

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 3.0/EMI Music Sweden/CC BY 3/lewis chaplin/CC BY-SA 3.
  • Måndag 29 jan 2024 2024-01-29
E-post 0

Över 1 000 svenska artister – bland annat Robyn, Timbuktu, Miriam Bryant och Mauro Scocco – kräver i ett upprop att den europeiska radio- och tv-unionen EBU stänger av Israel från Eurovision Song Contest i Malmö i vår, rapporterar TT.

”Israels brutala krigföring i Gaza har ödelagt livsnödvändig civil infrastruktur, orsakat omänskliga levnadsvillkor och tvingat 85 procent av invånarna på flykt,” står bland annat i uppropet.

I uppropet hänvisar artisterna till att EBU uteslöt Ryssland ur tävlingen på grund av landets invasionen av Ukraina 2022, samt att EBU nekade medlemsbolag från Belarus att delta 2021 på grund av att landet bröt mot EBU:s pressfrihetsregler. Det sistnämnda jämförs med att omkring 100 journalister uppges ha dödats i Gaza och att utländsk press har nekas tillträde.

”Vi anser att EBU genom att tillåta Israels medverkan uppvisar en anmärkningsvärd dubbelmoral som undergräver organisationens trovärdighet” står det i uppropet, som även undertecknats av bland andra Eric Saade, Malena Ernman, Fever Ray, Ane Brun, Cherrie, Imenella, Viagra Boys, Marit Bergman, Peg Parnevik, Newkid, Timbuktu, Thomas Stenström, First Aid Kit, Miriam Bryant, Mauro Scocco, Melissa Horn och Petra Marklund.

Läs även: Israels ambassadör sågar Nooshis krav på att porta Israel från Eurovision

Läs även: Israel portas inte från Eurovision

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag