Kaos i EU-parlamentet – 13 ledamöter röstade fel

Europaparlamentet och de komplicerade voteringsknapparna. Bild: Emanuel Karlsten/Wikimedia
  • Onsdag 27 mar 2019 2019-03-27
E-post 541

Tretton ledamöter röstade fel i EU-parlamentets omröstning om att tillåta ändringar i det omstridda upphovsrättsdirektivet. Hade alla ledamöter röstat som de hade för avsikt hade det varit möjligt att ändra direktivet, skriver Emmanuel Karlsten.

Hela 13 ledamöter röstade fel i tisdagens omröstning om upphovsrättsdirektivet i EU-parlamentet, avslöjar Emanuel Karlsten. 

Läs även: Upphovsrättsdirektivet röstades igenom i EU-parlamentet: ”Skiter i att företräda medborgarna

Det handlar om omröstningen för att tillåta ändringar i direktivet, exempelvis de omstridda artiklarna 11 och 13.

Enligt Karlsten röstade tio ledamöter nej till att tillåta ändringar i direktivet, trots att de hade för avsikt att rösta ja. Dessa ledamöter är: Gerolf Annemans, Johannes Cornelis van Baalen, Dita Charanzová, Martina Dlabajová, Antanas Guoga, Eva Joly, Jo Leinen, Peter Lundgren, Michèle Rivasi och Kristina Winberg.

Marek Plura och Marita Ulvskog röstade ja till att tillåta ändringar i direktivet, trots att de hade för avsikt att rösta nej.

Slutligen röstade Daniel Buda nej, trots att han hade för avsikt att avstå från att rösta.

Läs även: SD tryckte på fel knapp om länkskatten och uppladdningsfilter

”Hade alla dessa tryckt på rätt knapp hade alltså den slutgiltiga omröstningen blivit 320 för – 308 mot. Och parlamentet hade kunnat rösta in ändringar i direktivet, som att stryka artikel 11 och 13. Istället förlorade samma sida – med fem rösters marginal. På grund av 13 personers feltryck” skriver Emanuel Karlsten.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag