Kaos i Venezuela när presidentkandidat utmanar Maduro

Maduro som Castros marionett, från demonstration 2014. Bild: Wikimedia Commons.
  • Fredag 25 jan 2019 2019-01-25
E-post 85

VENEZUELA President Maduro utmanas av presidentkandidaten Juan Guaidó som utropat sig själv till landets president. Guaidó får stöd av tiotusentals demonstranter samt ett stort antal länder med USA i spetsen, medan Maduro får stöd av bland annat Kina, Ryssland och Turkiet.

Minst 20 människor har dödats av säkerhetsstyrkor och regimtrogen milis under de senaste dagarnas oroligheter i Venezuela, enligt FN. Lokala grupper anger ett högre dödstal när tiotusentals demonstrerade mot Maduro i veckan.

Protesterna följde på ett myteri då en grupp soldater tog över en militär anläggning i den norra delen av huvudstaden Caracas på måndagen, och uppmanade folket att resa sig i en video. Myteriet slogs ned och 27 personer greps, enligt The Telegraph.

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, fördömer våldet från regeringssidan.

– Jag är extremt bekymrad över att situationen i Venezuela snabbt kan spåra ut med katastrofala konsekvenser, säger Bachelet enligt New York Times.

Den ekonomiska och sociala krisen i Venezuela har blivit allt värre sedan socialisten Nicolás Maduro tog över presidentposten 2013.

Inflationen är högre än i Tyskland på 20-talet och landet har bland den högsta mordstatistiken i världen, med 81 mord per 100 000 invånare för 2018. Det motsvarar över 8 000 mord per år i ett land med Sveriges befolkningsmängd. 

Läs även: Näringslivets medieinstitut: SVT och SR underrapporterar orsakerna till krisen i Venezuela

Nyligen presenterade FN en rapport som visade att Maduros regim ”dödat hundratals” människor i fattiga områden i en kampanj för att bekämpa brott.

Presidentvalet i maj 2018  gav Maduro en ny mandatperiod men fördömdes av bland annat EU för att det ”varken varit fritt eller rättvist”.

Nyligen utropade presidentkandidaten Juan Guaidó sig själv till Venezuelas rätta president, vilket erkänts av bland annat Brasilien och USA. Maduro svarade med att bryta de diplomatiska förbindelserna med USA. 

Maduro får stöd av bland annat Kuba, Syrien, Turkiet, Kina och Ryssland.

Rysslands vice utrikesminister Sergei Ryabkov fördömer USA:s inblandning i Venezuela, och varnar för att ingripa militärt.

– Att tillgripa militär makt skulle vara katastrofalt. Det skulle vara ännu ett hårt slag mot det internationella systemet. Vi riskerar ett scenario som leder till mer blodspillan i Venezuela, säger Ryabkov till CNN.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag