Kaotisk situation när polis ingrep mot hedersvåld – elvaåring drog kniv mot sin egen syster

Genrebild.
  • Onsdag 12 Dec 2018 2018-12-12
E-post 1788

ÖREBRO En 12-årig kurdisk flicka ringde polis då hon fruktade att hennes mamma skulle döda henne eftersom hon chattat med en kille. När polisen kom dit urartade situation och modern hotade att döda sig själv och sina barn, medan den 11-åriga brodern gjorde ett utfall med kniv mot sin syster.

Familjen kommer från Kurdistan och bor i en av Migrationsverkets lägenheter. På kvällen den första maj ringer flickan socialen och berättar att hennes mamma kommer att döda henne eftersom hon upptäckt att flickan haft kontakt med en pojke. Hon uppger också att hon redan blivit misshandlad av modern.

Två poliser kommer till platsen där de finner modern och fyra barn, den 12-åriga flickan, den 11-årige brodern och två småbarn, två år respektive två månader gamla. Situationen uppfattas inledningsvis som lugn, och en av poliserna pratar i avskildhet med flickan som berättar att hennes mamma har slagit henne och dragit henne i håret. Modern har även hotat henne med att hon skall skära henne och hälla salt i såren. Hon tillfrågas om hon vill följa med poliserna, och det vill hon. Det är då kaoset utbryter. Som den ena polisen skriver:

”Mamman håller spädbarnet i famnen och jag uppfattar det som att hon i desperation simulerar ett sjukdomsfall. Hon sätter sig på sängen och hyperventilerar, hon tar sig för bröstet och växelvis tar hon stryptag på sig själv. När hon förstår att vi inte tar henne på allvar lägger hon ned spädbarnet i sängen. Härifrån och fram till dess att vi lämnar lägenheten är hon tydlig med att om vi tar NN så kommer hon döda de andra barnen, minst 2 svenskar, sätta eld på lägenheten och sedan döda sig själv. Detta säger hon i var och varannan mening.”

Läs även: Hon ville skippa slöjan och gå på Prideparaden – kidnappades av familjen och kördes till Irak

Vid ett tillfälle går modern in i dotterns rum och plockar fram koranen, pussar på den och säger åt dottern att lägga handen på den för att svära en ed. Detta uppfattas av polis som ”högst opassande” som genast avbryter handlingen. Modern går då ut i hallen och plockar fram en yxa ur garderoben, vilket polisen omedelbart sätter stopp för. Moderns förklaring är att hon bara ville visa den för dottern. Sedan blir sonen mer involverad:

”Helt plötsligt befinner sig sonen bredvid NN och tar fram en kniv. Han höjer den över sitt huvud och hugger ned mot NN:s huvud. [Den andra polisen] lyckas avvärja attacken och får kontroll över kniven och sonen. NN trillar ihop och verkar spela död. Jag uppfattar det som om att hon är livrädd och har varit med om detta förr, alltså ett inlärt beteende.”, skriver en av poliserna.

Dottern börjar gråta och flyr ut ur lägenheten, varför den ena polisen får springa ikapp henne för att senare sätta henne i polisbilen. Under tiden är den andre polisen ensam i lägenheten med resten av familjen. Han skriver om läget:

”Situationen i vardagsrummet eskalerar ytterligare när mamman förstått att flickan kommer försvinna. Jag försöker få kontroll på både sonen och mamman samtidigt. 2-åringen är lugn och håller sig i rummet. Mamman tappar fattningen helt och vid två tillfällen får jag hindra henne från att ta sig ut på balkongen då jag uppfattar det som att hon ska hoppa. Vid ett av tillfällena har hon spädbarnet i sin famn och jag får slita in henne från balkongen. Sonen är inte lika fysiskt aktiv som sin mamma men han har också börjat prata om att NN inte finns längre, att hon betett sig dåligt och att när han blir arg dödar han folk.”

Snart tillkommer dock fler poliser och situationen blir kontrollerbar. Polis får även kontakt med fadern som befinner sig i Hudiksvall där han har praktikplats på en pizzeria. Han beskrivs som lugn, men förundersökningen innehåller ingen information om vad han har att säga om vad som hänt. Flickan refererar i förhör till honom som ”min plastpappa”, men det är oklart hur familjeförhållandena egentligen ser ut.

Läs även: V-politiker i Örebro: ”Går inte att uttala sig om hedersvåld utan att uttala sig islamofobiskt”

Flickan förs till ett jourhem, och senare dokumenteras fysiska tecken på misshandel på hennes kropp. I förhör berättar hon om andra tillfällen då hon blivit misshandlad, som när hon en tid innan hade stått för länge i duschen och mamman kommit in och slagit henne med duschmunstycket.

– Det har ju hänt mer, fast jag kommer inte ihåg allt. Men ända sedan jag var typ 3–4 år har det ju hänt rätt många saker, berättar hon.

En händelse som hon dock minns är att hon blev slagen av sin mor för att från balkongen ha pratat med ett par killar som hade blivit tillsagda av fröken att ta med hennes läxa till henne då hon varit sjuk.

– Ja, han kunde ju inte ge mig min läxa. Han vet hur min mamma är (ohörbart) Han sa att jag skulle få den i skolan. Då mamma såg att jag pratade med honom, hon slog mig. Han såg det också, säger hon i förhör.

Modern förnekar att hon skulle ha misshandlat eller hotat dottern. Hon menar istället att flickan har ljugit för att lättare få uppehållstillstånd. Hon beskriver även flickan som ”egoist, stolt och vill ha det bättre än andra.” När hon får frågan om sin syn på dödshot menar hon att det är ”normalt och vanligt förekommande” och att den typen av uttryck är ”normala i min kultur och där har jag sagt det med kärlek”, men att hon inte har sagt så i Sverige.

Modern står nu åtalad för två fall av misshandel och olaga hot. Flickan är placerad i fosterhem, och en av hennes fosterföräldrar uppger om hennes första tid efter händelserna den första maj, att ”NN mår ganska bra efter omständigheterna och säger att hon nu kan vara och klä sig som hon vill. Enligt NN fick hon inte för sina föräldrar vare sig klä sig som hon vill, vara som hon vill eller prata med killar. NN pratar om att det var snart dags för slöja och hon är rädd att bli bortgift, hon vill inte hem igen.”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag