Kartläggning: Hedersvåld och långa SFI-köer efter flyktingkrisen

Asylsökande på Malmö centralstation. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Tomislav Stjepic/Migrationsverket
  • Tisdag 24 apr 2018 2018-04-24
E-post 532

SVERIGE Den stora invandringen 2015 har fått betydande effekter på kommunerna. Exempelvis räcker inte lärare och lokaler till för alla som vill gå SFI. Det visar en ny rapport från länsstyrelserna.

SVT Nyheter har tagit del av en kartläggning som länsstyrelserna har gjort på regeringens uppdrag, som visar effekterna av flyktingkrisen 2015 på kommunerna. Det är tredje gången som en sådan kartläggning görs.

För var femte kommun har effekterna på språkutbildningen Svenska för invandrare, SFI, varit ”betydande”. Det innebär konkret att lärare och lokaler inte räcker till, och därför blir köerna till utbildningarna långa. I flera kommuner klarar man inte av den lagstadgade väntetiden på max tre månader.

Dessutom rapporterar flera kommuner att socialtjänsten har fått en ökning av ärenden som har att göra med hedersproblematik och våld i nära relationer.

Även ökad hemlöshet har blivit ett bekymmer när nyanlända inte lyckas skaffa sig en egen försörjning. ”Dessvärre riskerar personer att falla utom systemet och bli hemlösa”, citerar SVT.

Slutligen berättar SVT att vart femte landsting uppger att den stora invandringen 2015 har fått en ”betydande” påverkan inom barn- och mödravården.

Läs även: Skolföretag bluffar till sig SFI-kontrakt – Över 3 miljarder läggs årligen på språkutbildning

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag