Katastrofsiffra för M i ny mätning från Inizio

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 30 apr 2019 2019-04-30
E-post 635

M och S noterar dåliga siffror i Aftonbladet/Inizios mätning för april. KD:s uppgång stannar av men partiet ligger kvar på en hög nivå och L tar sig över spärren till riksdagen. 

I den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Inizio får Moderaterna bara 15,7 procent, den sämsta siffran sedan mätningarna inleddes 2014.

Det är också sämre än när Anna Kinberg Batra tvingades avgå, och bara en halv procentenhet bättre än valresultatet 2002, när M under ledning av Bo Lundgren fick 15,2 procent.

– Under förra mandatperioden tappade M både till SD och C, men nu är det till KD man förlorar väljare, säger Karin Nelson, analyschef på Inizio, till Aftonbladet.

Även Socialdemokraterna får dåliga siffror i Aftonbladet/Inizios mätning. Men 25,6 procent har partiet den sämsta noteringen sedan valet.

– S har tappat både till V och C. Den uppgörelse man gjorde för att säkra regeringsmakten har inneburit att man tappat väljare, säger Nelson.

Läs även: Au revoir Bryssel: Liberalerna åker UT ur EU-parlamentet enligt ny opinionsmätning

I övrigt visar mätningen att KD uppgång stannat av. Men partiet ligger fortfarande historiskt högt med 11,4 procent. L är för första gången på flera månader över riksdagsspärren med 4,2 procent, medan MP ligger precis under med 3,9.

Aftonbladet/Inizios opinionsmätning för april

V: 9,5

S: 25,6

MP: 3,9

KD: 11,4

C: 9,3

L: 4,2

M: 15,7

SD: 18,6

Övriga: 1,8

S/MP/C/L: 43

M/KD/SD: 45,7

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag